časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

O společnosti KOMPAR ...

|

Motto – nezdržujeme, nepolemizujeme, řešíme
 
Karel Skřivánek, Kompar s. r. o.
 
Základy firmy Kompar s. r. o. byly položeny už v roce 1990. Je kam se ohlédnout. Ale pro zákazníka je důležitá současnost.
 

Výroba světelných reklam

 
Začátky se nesly ve znamení výroby světelných reklam. Tohoto programu se držíme dodnes. Prosvětlené boxy, neony, čipy a LED pásky, neonflex, osvětlování. Zakázky „na klíč“. Návrhy, kreativita, realizace. Vždy jsme se snažili přinést řešení v co nejkratším termínu a uspokojit i náročného zákazníka. Během let jsme získali dobré reference – Shell, Ferrari, VZP, hotely, restaurace atd. K letošním zakázkám patří výroba loga pro nový sklad Elektramu nebo prosvětlení fasády OC Nový Smíchov. Jsme hrdi na práci pro naše zákazníky a děkujeme jim za důvěru.
 

Světelné zdroje

V roce 2005 se nám naskytla příležitost dovážet světelné zdroje Orbitec a stal se z nás velkoobchod. Tato francouzská firma nabízí na 8 000 druhů světelných zdrojů. Zboží, které se standardně neprodává. Kontrolky, projekční světelné zdroje, UV speciály. Většina prodejců u nás hledá oporu, když ostatní výrobci selžou. My ji rádi nabídneme.
 
Cesta je poněkud opačná – po speciálních zdrojích jsme začali prodávat i standardní sortiment. Vyhrála u nás firma Radium. Tento německý výrobce si nás získal nejen kompletní nabídkou žárovek, zářivek a výbojek za příznivou cenu, ale i osobním přístupem a kvalitou servisu. Tu se klientům snažíme předávat.
 
Posledním a nejnovějším úspěchem je zastoupení firmy BLV, německého výrobce halogenových žárovek, sodíkových a halogenidových výbojek. Tato firma je nesmírně hrdá na jednu věc: vše se stále vyrábí v Německu. V halogenových žárovkách nemá konkurenci. Kdo nabízí život dichroické halogenové žárovky MR16 až 15 000 h? Kdo má stejné halogenové zdroje v černé nebo eloxované úpravě či s teplotou chromatičnosti 6 500 K? V halogenidových výbojkách se řadí mezi špičku. Například život výbojek s paticí Rx7, teplotou chromatičnosti 2 750 až 5 200 K je až 15 000 h. Firma nabízí křemenné i keramické hořáky. Vedle eliptických i trubkových výbojek o příkonu 70 až 1 000 W s podáním barev Ra > 90 má k dispozici také speciality. Výbojky Nepturion pro osvětlení akvárií nebo barevné výbojky pro dekorativní účely. Nebojíme se říci, že BLV nabízí za běžnou cenu nadstandardní kvalitu.
 

Výroba svítidel LED

 
Byla to čistě obchodní reakce na otázku: Dodáváte svítidlo s LED, aby nahradilo „downlight“ osazený 2× 26W a 32W kompaktní zářivkou nebo výbojku 35 a 70 W? Tahle otázka nás zprvu zaskočila, na trhu jsme v té době za přijatelnou cenu nic zvláštního nenašli. Kreativita, přinést řešení. To máme zažité. Ano, vyrobíme je. Kdo má nejkvalitnější LED? Nabízeli se výrobci Cree nebo Nichia. Zvolili jsme prvního. Konstrukce je jednoduchá. Plošný spoj na hliníkové desce o síle 2 mm. Jedenáct LED Q4 nebo P4 Cree
XR-E, celková spotřeba 33 W. Teplota chromatičnosti 3 000 a 6 000 K. Podání barev Ra 75 až 80. Úhly světelného svazku 25° až 90°. Provedli jsme měření, pro výpočty máme data LDT, která lze použít ve standardních výpočetních programech. Hliníkový korpus je vyroben „kovotlačitelsky“ – trošku máme obavy, že nás přežije. Všechny. Na korpusu je přimontován chladič. Povrchová úprava je volitelná: přírodní hliník nebo barva. Pro napájení se používá proudový zdroj v krytí IP67, ten dodáváme pod vlastní značkou přímo se svítidlem. Nechceme dělat masovou produkci a zahltit Evropu. Chceme vyhovět zákazníkovi. Dokážeme vyrobit svítidlo tzv. na míru a přizpůsobit je současným podmínkám. Pro projektanty s vlastním nápadem nabízíme službu – Vy vymyslíte, my vyrobíme.
 
Druhým typem jsou reflektorová svítidla pro použití v interiéru. Plně nahradí výbojky 35 a 70 W nainstalované v obchodech a buticích. I zde volíme individuální přístup. Umíme dodat tato svítidla v provedení: zapuštěné, výklopné, rampy i lištové systémy.
 
Mimo výrobu nových svítidel jsme schopni začlenit LED do již existujících systémů, což podstatně snižuje náklady. Individuální přístup. Originalita. Rychlé řešení. I tady je pro nás zákazník na prvním místě.
 
Nezatracujeme kompaktní zářivky a výbojky, snažíme se nabídnout další možnosti.
 
LED jsou momentálně „trendy“. Víme, že trendy nestačí. Ale LED také spoří. Spoří nízkou spotřebou elektrické energie, spoří díky dlouhému intervalu údržby. Spoří i na klimatizaci – oproti výbojkám vydávají až čtyřikrát méně tepla. To jsou parametry, které každého investora přinejmenším zaujmou.
 
KOMPAR s. r. o.
U Křižovatky 91, 280 02 Kolín
tel.: 321 715 915, 321 724 106
mobil: 603 894 055