časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový hráč na trhu s osvětlením

|

Ing. Tomáš Javůrek, SCHRACK TECHNIK spol. s r. o.

Nebývá zvykem, aby se firma s dosavadní působností v oboru elektrických komponent vydala do oblasti osvětlování. Přesto, nebo právě proto, se společnost Schrack Technik spol. s r. o. rozhodla uvést v život oddělení světelné techniky.
Jeden z nejvýznamnějších dodavatelů v oblasti elektrotechniky, na českém trhu v povědomí spotřebitelů zapsaný především jako prodejce elektrických přístrojů a sdělovací techniky, v poslední době prochází významnými změnami, které s sebou nesou rozšíření sortimentu i služeb zákazníkům.
Zcela novou skupinou produktů, v minulosti v sortimentu firmy nezastoupenou, jsou svítidla a osvětlovací systémy.
Návštěvníci veletrhu Amper 2007 již měli možnost se seznámit se základní nabídkou z oblasti světelné techniky.
Firma Schrack v tomto roce uvedla na trh celou řadu svítidel. V dalším textu čtenáře seznámíme se skupinou čistě designově vymezených svítidel.
 

Frame – v jednoduchosti je síla

Zmíněné svítidlo je zástupcem modulárních osvětlovacích systémů, které poskytují dostatečnou volnost i v nejnáročnějších úkolech.
Stručnou charakteristiku a základní vlastnosti uvedeného systému je možné shrnout do těchto bodů:
  • možnost spojování do průběžných a nepřerušených linií – se zachováním rovnoměrného jasu v celé délce,
  • různé druhy difuzorů pro požadovaný způsob vyzařování a dotvoření estetického dojmu,
  • nenáročnost na elektrickou instalaci – minimalizace počtu napájecích míst, jednotlivé moduly jsou propojeny průběžnou kabeláží v  tří- a pětivodičovém provedení,
  • elektrická výbava pro všechny druhy ovládání – jsou použity kvalitní elektronické předřadníky jak v klasickém, tak ve stmívatelném provedení (1 až 10 V, DALI).
Svítidla Frame jsou vhodná především do reprezentativních prostor (jednací místnosti, recepce, luxusní kanceláře), obchodních prostor (celkové osvětlení butiků, výkladců apod.) nebo i větších administrativních celků, jako jsou peněžní ústavy, sídla společností atd.
 

Přisazený a závěsný

Frame je svítidlo určené pro montáže všech obvyklých typů. Samozřejmostí je nejběžnější použití v podobě závěsného systému.
Základem svítidla je profil z extrudovaného hliníku s anodizovanou povrchovou úpravou. Vzhledem k citlivosti vnější vrstvy materiálu povrchu na působení nečistot je, pro účely přepravy a montáže, vnější povrch profilu chráněn ochrannou fólií. Tato fólie se po dokončení montáže ze svítidla odstraní; tím je pro koncového uživatele zajištěn bezvadný vzhled svítidla.
Při projektování osvětlení lze vybírat ze světelných modulů celé škály délek. Základní délky jsou dány rozměry standardních zářivek typu T5. Vhodnou kombinací modulů různých základních délek lze vytvořit nepřerušovaný světelný pás požadované délky. Co rozhodně není běžné, je možnost s využitím systému propojování modulů vytvořit neznatelné přechody jednotlivých segmentů a sestavit tak „čistý“ svíticí pás. Na rozdíl od běžného způsobu spojování modulárních systémů se u svítidel Frame nevyskytuje neestetický pokles jasu difuzoru v místech napojení jednotlivých modulů. Toho je dosaženo překrýváním zářivkových trubic na sebe navazujících segmentů.
Tělo svítidla je ze subtilního hliníkového profilu o šířce 75 mm. Jednotlivé moduly jsou osazeny lineárními zářivkami v příkonové řadě 21 až 80 W. Segmenty se vyrábějí jako jednozdrojové v délkách od 885 do 1 485 mm. Rovněž je možné dodat jednozdrojové moduly o dvojnásobné délce a s uspořádáním zářivek „za sebou“. Profil je ukončen koncovkou z anodizovaného hliníku a je zajištěn dvěma šrouby z korozivzdorné oceli.
Elektrickou výzbroj tvoří kvalitní elektronické předřadníky renomovaných výrobců. Pro instalace se systémy stmívání je možné použít verzi se stmívatelnými elektronickými předřadníky řízenou analogovým signálem 1 až 10 V nebo digitálním protokolem DALI.
Součástí každého modulu je průběžné elektrické propojení 3 × 0,75 mm2. U stmívatelných verzí je průběžné propojení pětižilové, dva vodiče jsou určeny pro přenos řídicího signálu. Závěsná svítidla se dodávají včetně napájecího kabelu s potřebným počtem žil a inteligentních závěsů, které usnadňují instalaci. Závěs je tvořen ocelovým lankem ve standardní délce 2 000 mm a decentním stropním kalíškem válcového tvaru s rychloupínacím systémem. Kalíšek je vyroben z kovu a je opatřen ušlechtilou povrchovou úpravou.
V přisazeném a závěsném provedení svítidla je k dispozici přímé rozložení svítivosti. Vybírat lze ze dvou typů rozptylujících krytů optické části:
  • opálový kryt – moduly se vyznačují rovnoměrným šířením světla, umožňují rovnoměrné naplnění interiéru světlem,
  • kryt s jemně rýhovanou prizmatickou strukturou – pro prostory s požadavkem na omezení oslnění.
Difuzory jsou vyrobeny z materiálu, který nežloutne a jehož rozměrová stálost je zaručena.
 

Vestavný

Frame je určen pro montáž do sádrokartonových podhledů, popř. i stěn. To je možné využít např. při osvětlování výkladců. Svítidlo je k podhledovému stropu zalícováno decentním rámečkem, který je integrální součástí nosného hliníkového profilu. K vlastní montáži se používá montážní třmen, jehož prostřednictvím je svítidlo připevněno k sádrokartonu. Doporučená tloušťka podhledového stropu pro zajištění bezproblémové montáže je 1 až 25 mm.
Základní provedení tohoto modulárního svítidla je jednozdrojové a je určeno pro lineární zářivky T5 s příkony od 21 do 80 W.
Moduly dvojnásobné délky jsou k dispozici pro zářivky od příkonu 28 W výše.
Jednotlivé moduly je opět možné spojovat, a vytvářet tudíž nepřerušované řady. I v tomto případě lze využít možnosti překrytí zdrojů a vytvořit tak souvislý světelný pás.
 
SCHRACK TECHNIK spol. s r. o.
Dolnoměcholupská 2,
102 00 Praha 10 – Hostivař
tel.: +420 281 008 231–3
fax: +420 281 008 462
 
Obr. 1. Představení sortimentu na veletrhu Amper 2007
Obr. 2. Svítidlo Frame v závěsném provedení
Obr. 3. Závěsné svítidlo Frame – opálový difuzor, provedení pro dvě zářivky
Obr. 4. Přisazená svítidla Frame – jednoduchost a elegance
Obr. 5. Svítidla Frame ve vestavném provedení
Obr. 6. Vestavené svítidlo Frame – čistý světelný pás
Obr. 7. Vestavné svítidlo Frame – zdůraznění geometrie prostoru