časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky 2010 společnosti Lucis

|

Lucis, s. r. o., přichází na evropský trh s novým katalogem dekorativních svítidel Via Lucis 2011–2012. Nové kolekce jsou charakteristické dynamickým, hravým a nekonvenčním designem. Jsou vhodné do interiérů moderních bytů, rodinných domů, restaurací, kaváren či hotelů, penzionů i kanceláří. Svou rozmanitostí umožňují dosáhnout jednotného konceptu svítidel v celém interiéru.
 

Kolekce svítidel Loom, Lampoo, Tria

 
Kolekce navržená ateliérem Boa design je souborem závěsných, stolních a stojanových svítidel, která vycházejí z čistých geometrických tvarů. Jednotícím prvkem je netradiční materiál, který dodává celé kolekci specifický ráz. Jde o dva kovové pláty spojené k sobě vrstvou polymeru. Díky kombinaci tenkých vrstev kovu a plastu má tento materiál unikátní vlastnosti, zachovává si charakter kovu, ale přitom je až překvapivě lehký. Oboustranným profrézováním vrchních kovových plátů vznikl na povrchu unikátní dekor. Vyfrézované linie propouštějí světlo, a vytvářejí tak působivý efekt. Rozdělením plochy na menší segmenty se světlo na povrchu láme a vytváří působivé odlesky. Uvnitř stěn svítidla se zdroj zrcadlí a znásobuje svítivost, což společně s prosvícenými liniemi dekoru ještě umocňuje celkový dojem.
 

Kolekce svítidel Verso a Omnia

 
Jde o kolekci pracovních svítidel vyrobených na základě designového návrhu Reného Šulce.
 
Verso je stolní svítidlo se dvěma velmi výkonnými diodami LED s příkonem 2×10 W. Tvar svítidla je inspirován říší hmyzu – kudlankou nábožnou. Svítidlo má dva klouby, které dovolují nastavit světlo v požadovaném směru. Rozměr ramene lampy a rozsah pohybu kloubu umožnily maximální zjednodušení konstrukce kloubu podstavy, kde se rameno lampy otáčí pouze okolo svislé osy. Nesouměrnost tvaru ramene je dána umístěním napájecího zdroje diod LED a podtrhuje originalitu high-tech designu, který je zdůrazněn také použitím nadčasového materiálu – broušené korozivzdorné oceli.
 
Omnia je stolní svítidlo využívající podobný funkční koncept jako Verso. Má však jednodušší tvarosloví, které vychází ze základních geometrických prvků, a zcela odlišný zdroj. Za zdroj světla je zde zvolena halogenová žárovka. Kromě stolní verze má svítidlo i variantu stojanovou, jejíž výška je záměrně netradičně malá; tím napovídá o svém určení: ke čtení, umístění: u pohovky či u křesla.
 

Kolekce svítidel Karme

 
Svítidla Karme nahrazují a rozšiřují úspěšnou kolekci Carme. Jde o ucelenou řadu stropních a závěsných svítidel a stojanového svítidla. Nový design stropního a závěsného svítidla rozšiřuje variabilitu při realizaci osvětlení pro zákazníka. Stavebnicový systém závěsu nabízí různé možnosti rozložení jednotlivých ramen, a tím i využití potenciálu závěsného svítidla ve velkých prostorách.
 

Kolekce svítidel Zero a Cube

 
Tyto kolekce dekorativních svítidel jsou určeny do interiérů, kde je požadován vyšší světelný výkon. Svítidla jsou vyrobena z ručně foukaného skla triplex opál mat. Jsou osazena kompaktními nebo kruhovými zářivkami T5 s maximálním příkonem 55 W + 60 W.
 

Kolekce svítidel Tinto, Brava, Vox

 
Mezi novinky patří další řady svítidel: Tinto, Brava a Vox. Tyto kolekce vznikly na základě požadavků zákazníků na rozšíření sortimentu Via Lucis se stínidly z klasických bavlněných materiálů (pod obchodními názvy Perlatex a Chintz) s využitím dosavadních materiálů a nosných prvků svítidel; u řady Tinto jde o lamináty, u řady Vox o korozivzdornou ocel a u řady Brava o lakovanou ocel. Stínítka svítidel Bravo a Tinto jsou oživena originálním dekorativním potiskem.
 
Lucis, s. r. o.
Heršpická 813/5
639 00 Brno
tel.: +420 543 248 881
fax: +420 543 248 882
 
Showroom:
Hybešova 28
602 00 Brno
tel.: +420 543 215 566
fax: +420 543 215 567
e-mail: info@lucis.eu
 
Obr. 1. Stojanové svítidlo Lampoo
Obr. 2. Závěsné svítidlo Tria
Obr. 3. Stolní svítidlo Verso
Obr. 4. Stojanové svítidlo Omnia
Obr. 5. Závěsné svítidlo Karme
Obr. 6. Stropní svítidlo Zero
Obr. 7. Závěsné svítidlo Cube
Obr. 8. Stojanové svítidlo Tinto
Obr. 9. Stojanové svítidlo Vox
Obr. 10. Závěsné svítidlo Brava