časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové studio designu EXX v Liberci

|

V zrekonstruovaném objektu bývalé textilní továrny v těsné blízkosti centra Liberce (nedaleko zábavního komplexu Babylon) bylo v předvečer prvního jarního dne, 20. března 2008, slavnostně otevřeno nové studio designu společnosti Eurolux, nazvané EXX-L. Toto studio je jedním z prvních subjektů zaměřených na design, interiéry a životní styl, které v renovované továrně vznikají.
 
Prostředí celého objektu částečně navozuje atmosféru výstavních prostor zrekonstruovaných bývalých továren v pražském Karlíně a Holešovicích, již několik let fungujících a designéry a architekty velmi oblíbených. Nicméně na rozdíl od syrovosti zmíněných pražských prostorů, zužující možnosti jejich celoročního využití, je liberecká „textilka“ poznamenána stavebními zásahy více. A v tomto případě rozhodně k jejímu prospěchu. Výsledkem vyvážených stavebních úprav je zajímavý členitý prostor v maximální míře respektující a uchovávající velké množství prvků bývalé továrny: velké otevřené víceúrovňové prostory, dělená tovární okna, původní litinové podpůrné sloupy, neomítnuté hrubé stěny, vysoké stropy atd. Vzniklá zákoutí vybízejí k vytvoření soukromí útulných diskusních zón. Společnosti Eurolux se členitost prostoru podařilo dokonale využít, a vytvořit tak velmi příjemné prezentačně diskusní prostory.
 
Slavnostní otevření studia EXX-L probíhalo ve znamení jara. Součástí večera bylo módně-designové představení Jarní férie v režii produkční Jitky Mrázkové a módní návrhářky Raj.Dy. Skvělá hudba pod taktovkou charizmatického Varhana Orchestroviče Bauera (mimo jiné autora hudby k filmu Goyovy přízraky od režiséra Miloše Formana) jistě dokázala uspokojit i ty nejnáročnější hudební gurmány. Bez nadsázky lze říci, že hlavně bravurní netradiční provedení rozmanitých hudebních žánrů, kterým tato hudební produkce pokračovala po ohňostroji ukončujícím organizovaný program již „jen“ pro radost samotných hudebníků, držela přítomné „vzhůru“ až do pozdních nočních hodin. Jako poděkování za návštěvu obdrželi všichni přítomní před odchodem růži a malý dárek, dotykové svítidlo LED.
 
Výtěžek z benefiční tomboly, která proběhla v rámci večera, byl věnován Nadaci Leontinka, zaměřené na pomoc zrakově postiženým dětem (viz Světlo 3/2006, str. 47 až 48), která ke společnosti Eurolux neodmyslitelně patří.
 
V současnosti se v objektu bývalé textilky kromě společnosti Eurolux, prezentující v prostorách svého studia designu hlavně nosné značky svého sortimentu (svítidla Vibia, Targetti, Simes, Lucis), nachází prodejna starožitností. Ateliéry architektury, studio koupelen a v nejvyšších patrech moderní apartmány se teprve připravují.
 
Podle ohlasů přítomných vše zatím nasvědčuje tomu, že k naplnění cíle studia EXX-L – stát se ve městě pod Ještědem významným centrem designu – vybrala společnost Eurolux to správné místo.
 
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Několik pohledů do interiéru studia
Obr. 2. Večerem provázela Marcela Augustová
Obr. 3. Charizmatický Varhan Orchestrovič Bauer
Obr. 4. A na závěr nádherná růže na rozloučenou...