časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová nouzová LED svítidla a bezpečnostní značky GuideLed

|

Společnost CEAG Notlichtsysteme GmbH, sídlící v německém Soestu, je jednou z provozních společností ze skupiny Cooper Safety, divize nadnárodní společnosti Cooper Industries plc. CEAG se od svého založení v roce 1906, kdy začínala jako výrobce a dodavatel bezpečnostních nevýbušných svítidel pro těžařský průmysl, postupně profilovala a stala se průkopníkem ve vývoji a výrobě bezpečnostních svítidel a nouzových systémů osvětlení. V roce 2008 uvedla na trh svoji širokou řadu výrobků a systémů protipožární signalizace, což byl další krok vedoucí k ochraně osob a jejich majetku prostřednictvím bezpečnostních systémů.

Cooper Safety je předním výrobcem systémů nouzového osvětlení, zabezpečení, požárního zabezpečení a signalizace, v jejímž sortimentu jsou rovněž komponenty svítidel a elektroinstalační materiál. Její vyhlášené výrobní značky a výrobky mohou zájemci spatřit v mnoha průmyslových a komerčních instalacích, ale i v domácnostech. Všude poskytují ochranu zdraví i majetku lidí prostřednictvím systémů požární signalizace, osvětlení nouzových únikových cest a východů při případné evakuaci. Pro běžné systémy jsou k dispozici systémy osvětlení a kvalitní instalační materiály.

Společnost má hlavní sídlo v anglickém městě Royal Leamington Spa. Cooper Safety tvoří celkem jedenáct provozních a výrobních závodů, rozmístěných po Velké Británii, Evropě i v USA. Celková plocha všech výrobních, provozních i obchodních prostor zabírá více než 93 000 m2, celkový počet zaměstnanců v poslední době přesahuje 2 000.

Nová generace nouzových LED svítidel a LED svítidel s označením únikové cesty

Nouzová svítidla GuideLed nové generace jasně dokazují, že naplňování požadavků standardů a norem, požadavků na zajištění nejrůznějších způsobů instalace a maximálního poměru ceny k výkonu se nemusí negativně projevit na kvalitě zpracování výrobků. S novou výrobní řadou GuideLed bylo vyvinuto rovněž nouzové svítidlo s označením nouzové únikové cesty, jehož parametry plně odpovídají požadavkům norem ISO 3864-1 a DIN 4844-1, včetně požadavku na svítivost 500 cd/m2 na bílém pozadí.

Základem pro dosažení těchto hodnot je pokročilá technologie Lightguide (světlovodů), díky které je vysoká bodová svítivost LED zdrojů přenesena k nasvícenému povrchu v naprosto rovnoměrném rozložení jasu. Použitím tříčipových LED, které vynikají vysokou provozní bezpečností a dlouhým životem až 50 000 hodin, se výrazně spoří provozní náklady, k čemuž dále významně přispívá nízká spotřeba energie (nižší až o 70 % v porovnání se srovnatelnými zářivkovými zdroji). Díky širokému sortimentu výrobků je výrobní řada GuideLed skutečně všestranným specialistou.

Nouzová svítidla s označením únikové cesty s pozorovací vzdáleností 20 až 30 m, v jednostranném nebo oboustranném provedení a s možností instalovat je až šesti způsoby jsou použitelná ve všech typech prostor a místností. Všechna nouzová svítidla GuideLed s označením nouzové únikové cesty vynikají naprostou spolehlivostí a jedinečným plochým zpracováním bez viditelných šroubových spojů.

I přes kompaktní provedení a nízkou spotřebu energie jsou tato nouzová svíti- Obr. 5. Nouzové svítidlo GuideLed 13011 – zapuštěná montáž dla vhodnou alternativou k zářivkovým svítidlům s vyšší spotřebou s ohledem i na požadavky na rozmístění a osvětlení pro standardní systémy osvětlení podle normy EN 1838. Pomocí dvou typů optických systémů vyvinutých speciálně pro nouzová svítidla je možné zajistit buď podélné rozložení svítivosti podle únikové cesty, nebo rovnoměrné prostorové osvětlení větších ploch.

Obr. 1. Nouzové svítidlo GuideLed 13011 – rozložení svítivosti a izoluxy (závěsná výška 3 m, udržovací činitel 0,8)
Obr. 2. Únikový piktogram GuideLed 10025 – přisazená montáž
Obr. 3. Únikový piktogram GuideLed 10025 – zavěšená montáž
Obr. 4. Únikový piktogram GuideLed 10011 – nástěnná montáž
Obr. 5. Nouzové svítidlo GuideLed 13011 – zapuštěná montáž