časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MODUS – inovace v rámci krize aneb co může být výhodné

|

Jan Kavka, MODUS, spol. s r. o.
 
Krize. Slovo, které nás pronásleduje takřka na každém kroku v pracovním i osobním životě.
 
V rámci této fáze ekonomického cyklu se zcela jistě změní i požadavky zákazníků. Pojďme se podívat, co v této době nabízí společnost MODUS, spol. s r. o., svým zákazníkům.
 

Konektory

 
Již v minulosti dlouho oblíbené především zákazníky v západní Evropě. Důvod je zřejmý, úspora na instalaci svítidla (svítidlo je nainstalováno podstatně rychleji).
 
V současnosti začínají být tyto systémy zajímavé i pro tuzemské zákazníky. Nabízíme širokou řadu těchto systémů, od klasického „flexo“ kabelu po systém GesisMINI.
 
O těchto systémech již bylo napsáno množství článků, a tak jistě všichni víme, o co se jedná.
 
Uveďme jeden možná trochu extrémní příklad ze života „konektorů“: Zákazník si nechal přivést mužstvo hráčů amerického fotbalu. A montáž svítidel v celém, průměrně velkém kancelářském komplexu byla hotova za jednu hodinu (obr. 1).
 

Provedení KIT

 
Pokročilejší varianta svítidel v „provedení s konektorem“. Takto připravená svítidla je možné instalovat bez nutnosti otevřít svítidlo. Princip spočívá v konektoru BJB umístěném „na zádech“ svítidla.
 
Do konektoru lze připojit klasické vodiče (není třeba protikonektor) a svítidla je možné smyčkovat. Důležitá je možnost dodávat svítidla s již nainstalovanými zářivkami (obvykle 640, 830, 840). Další předností svítidel v tomto provedení je ochrana mřížek fólií. Výhoda tohoto řešení je zřejmá: svítidla lze instalovat i do „nepřipravených“ prostor, kde se ještě počítá s určitou činností způsobující zaprášení prostředí. Verze KIT je k dispozici pro varianty podhledových svítidel Modus I a Modus I T5 (obr. 2).
 

Nižší provozní náklady

 
Každý rok dramaticky roste podíl vyrobených svítidel s elektronickým předřadníkem (obr. 4). Důvody, proč tomu tak je, jsou především dva. Prvním je stále více se přibližující cena klasické magnetické tlumivky k ceně elektronického předřadníku. A tedy rozdíl v ceně svítidel již není tak velký.
 
Druhým důvodem je úspora elektrické energie během provozu soustavy osvětlení, společně s dalšími výhodami elektrických předřadníků. Jmenujme např. tichý provoz, omezení stroboskopického efektu či možnost je stmívat. Právě stmívání je další technikou, která dokáže snížit výdaje za elektrickou energii. V souvislosti s touto technikou jsme schopni dodat systémy v souladu s protokolem DALI (analogové či digitální stmívání) nebo ruční regulace, časová regulace, čidla pohybu apod. (obr. 3 a obr. 4).
 

Vývoj

 
Kvalitně vyrábět svítidla nestačí, je třeba vyvíjet nové technologie, nová technická zařízení a svítidla. Naši konstruktéři připravují další nové typy produktů pro množství různorodých prostorů. V současné době však vyvíjíme produkty především pro designové využití v prostorech s většími požadavky na vzhled osvětlovací soustavy.
 
Tyto produkty mají několik společných faktorů. Jsou jimi příprava pro zářivky T5, dvojitá parabolická mřížka, možnost volby ze dvou barevných provedení (bílá, stříbrná), možnost je zavěsit. Výrobky pro exluzivní designové osvětlení jsou zhotoveny z hliníkového profilu (obr. 5).
 
O aktuálních novinkách ve výrobě společnost informuje na svých webových stránkách.
 
Oddělení technologie již delší dobu dále analyzuje vyráběné produkty a navrhuje jejich zlepšení. V rámci optické části svítidel je upravena konstrukce mřížek, zasazení mřížky do svítidla je snazší, využívá se vysoce reflexní materiál Alanod Miro Silver. Díky tomuto materiálu je účinnost soustavy vysoká – až 85 %.
 
Pracovníci oddělení technologie se zabývají také optimalizací výroby a dávají podněty vedení společnosti v otázkách nových investic do výroby. V minulém měsíci byl pořízen nový stroj Finn-power (děrování plechů) a chystá se investice v podobě dalšího ohýbacího centra Salvagnini.
 
Díky těmto novým zařízením budeme schopni zákazníkům dodávat zboží v kratších dodacích lhůtách, což je jistě neocenitelná konkurenční výhoda (obr. 6).
 

Prodloužená záruka (tři a pět let)

 
Používáme produkty ověřených evropských dodavatelů. Co se týče předřadníků, lze uvést všechna známá jména: Vossloh-Schwabe, Philips, Helvar, Osram.
 
A právě u posledně jmenovaného je možné využít prodlouženou záruku pět let na předřadník a tři roky na zářivky.
 
Záruka je platná při kombinaci „předřadník + zdroj Osram“, zdroje je možné dodat již ve svítidle či je zákazník může instalovat sám. Další podmínkou je registrace na internetové stránce společnosti Osram (registruje se konečný zákazník). Případné reklamace řeší přímo výrobce předřadníků a zdrojů. Akce platí pro vybrané typy předřadníků (obr. 7).
 
Pro více informací kontaktujte obchodní oddělení společnosti Modus. Pro svítidla Modus T8 (LLX, SLIM, I, LL, TU) s elektronickým předřadníkem není cena navýšena.
 
MODUS, spol. s r. o.
Žižkova 273
252 25 Jinočany
tel.: 242 410 237
fax: 242 410 248
 
Obr. 1. Konektor Wieland na svítidle KS/P
Obr. 2. Konektor KIT na svítidle I T5
Obr. 3. Elektronický předřadník se stmíváním a dálkovým ovladačem
Obr. 4. Podíl elektronických předřadníků ve svítidlech Modus v letech 2003 až 2008
Obr. 5. Designové svítidlo Mars
Obr. 6. Děrovací stroj Finn-power II
Obr. 7. Osram inside – označení svítidel s prodlouženou zárukou