časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Moderní logistické centrum – optimální řešení osvětlení

|

Ing. David Kirschner, Ing. Pavel Hink,
Elektro-Lumen s. r. o.
 
Cestujete-li v současné době pravidelně do severních Čech, můžete očekávat nejen každodenní dopravní kolaps u Lovosic, ale ve směru na obec Lukavec, při výjezdu z Lovosic potkáte první a zatím největší skladový areál třídy „A“ s kolejovým napojením společnosti ČD Cargo s těmito parametry:
  • rozloha 42 000 m2,
  • světlá výška 10 m,
  • kolejové napojení přímo do haly – vlečka 400 m,
  • 25 nakládacích ramp pro silniční vozidla.
Moderní logistické centrum bylo uvedeno do provozu v létě letošního roku a společnosti ČD Cargo umožňuje překládat zboží z aut i vlaků přímo v hale.
 
Osvětlení celého areálu logistického centra bylo vyprojektováno na použití produktů společnosti Elektro-Lumen, s. r. o., z Hranic na Moravě a ty zde byly skutečně instalovány. Požadovaná hodnota průměrné osvětlenosti činí 500 lx. Pro hlavní osvětlení logistického areálu byl zvolen lištový systém Carme, který je určen k rychlé montáži průběžných světelných řad.
 
Vyniká svou variabilitou a flexibilitou; umožňuje účinně instalovat různé typy osvětlovacích soustav v interiéru, např. v průmyslových prostorách, skladovacích halách, prodejnách, školách, knihovnách atd.
 
Ve spojení s regulovatelnými elektronickými předřadníky, vysoce leštěnými reflektory a zářivkami T5 dosahují svítidla v lištovém systému vysoké účinnosti, a tím významně snižují náklady na provoz osvětlovací soustavy.
 
V projektu bylo použito více než 5 000 m nosného profilu lištového systému, 2 376 svítidel Carme T5 2× 49 W, stejný počet reflektorů z vysoce leštěného hliníku Miro společnosti Alanod s vysokou účinností a přes 35 000 m vodičů.
 
Svítidla jsou vybavena moderními elektronickými předřadníky Helvar EL 2× 49s (obr. 4). Předřadníky splňují nejrůznější kritéria, od nízké provozní teploty při náročných provozních podmínkách, přes vysokou účinnost až po optimalizaci provozních parametrů zářivky. Předřadníky řady EL-s jsou navrženy s ohledem na možnosti co nejširšího použití a splňují nejnáročnější požadavky na svítidla. I při náročných provozních podmínkách je zachována nízká teplota předřadníků, což příznivě působí na jejich životnost. Díky své nízké provozní teplotě jsou předřadníky vhodné i pro uzavřená svítidla do průmyslových prostorů, kde právě teplota bývá kritickým parametrem.
 
Dalším důležitým parametrem, který ovlivňuje jejich použití v různých úlohách, je elektromagnetické rušení. S využitím nejmodernějších technologických procesů výroby je dosaženo nejnižší možné úrovně elektromagnetického rušení. Důležitým provozně-ekonomickým kritériem, jsou ztráty, resp. účinnost. Díky vysoké účinnosti nejenom předřadníku, ale celého systému jako celku jde o ekonomicky úsporné řešení osvětlení.
 
Předřadníky Helvar EL-s jsou vybaveny technikou OCC – Optimum Cathode Control, která zajišťuje v každém okamžiku optimální elektrické parametry zářivky, tedy jejích elektrod. Tím jsou minimalizovány ztráty systému a pozitivně je ovlivněn i život zářivky. Společně se zářivkami T5 tvoří elektronické předřadníky Helvar EL-s systém s vysokou spolehlivostí a účinností.
 
ELEKTRO-LUMEN, s. r. o.
Hranická 505
753 61 Hranice IV – Drahotuše
Česká republika
tel.: +420 581 699 411
fax: +420 581 699 419
 
HELVAR
Lighting Kontrol System
Podolí 30, 250 81 Nehvizdy
Česká republika
tel.: +420 326 992 511
fax: +420 326 994 892
e-mail: info@dna.cz
 
Obr. 1. Osvětlení kolejiště logistického centra ČD Cargo
Obr. 2. Průběžné světelné řady lištového systému Carme 2× 49 W
Obr. 3. Lištový systém Carme 2× 49 W včetně reflektoru
Obr. 4. Elektronický předřadník Helvar EL 2× 49s