časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mini Pragma – bytová rozvodnice v novém, atraktivním designu

|

Postupem času všechno jednou zevšední a věci zůstávají jenom černé a bílé, proto je čas na změnu. Nová Mini Pragma vyřeší všechen černobílý stereotyp. Po více než deseti letech se Schneider Electric rozhodl pro úplné obnovení sortimentu malých domovních rozvodnic a přináší velké „osvěžení“ pro tento trh. Nová Mini Pragma se pyšní zcela novým, atraktivním designem.
 
Z důvodu nedostatku místa či absence technických místností se rozvodnice často instalují přímo v interiérech bytů. Proto je nezbytné sladit vzhled rozvodnice s ostatními předměty a přístroji v místnosti. Společnost Schneider Electric nabízí rozvodnici, kterou již nebude nutné skrývat. Pryč jsou nevzhledné vlnky. Nová Mini Pragma má rovné, ale přesto jemně zaoblené linie. Navíc byl její vzhled sladěn s domovními vypínači a zásuvkami série Unica Plus. V nabídce, kromě tradiční bílé barvy, lze najít barevné odstíny jako slonová kost (Ivory), šedá (Mist Grey), pistáciově zelená (Pistachio Green) a granátově červená (Garnet Red). Soulad těchto atraktivních barev jistě ocení zejména ženy.
 

Novinka, na kterou si lze snadno zvyknout

 
Nespornou novinkou a vylepšením je i možnost nainstalovat poziční světlo přímo do rozvodnice. Nová Mini Pragma je prvním rozváděčem, který při výpadku proudu uživateli posvítí. Světlo se po přerušení proudu samo rozsvítí a svítí po dvacet minut. Během této doby uživatel stačí přijít k rozvodnici a vybavenou spoušť jističe nahodit zpátky. Poziční světlo nevyžaduje žádnou údržbu. Po montáži v podstatě není třeba se o ně starat. Samo se dobíjí z extrakondenzátoru, jehož životnost dosahuje patnácti let (obr. 1).
 

Esteticky krásná, technicky dokonalá

 
Nová Mini Pragma je konstruována jako klasický domovní rozváděč s izolací třídy 2. Rozvodnice zachovávají standardní rozdělení podle způsobu montáže: povrchová a zapuštěná. Používají se pro instalace od čtyř do 36 modulů. Povrchová Mini Pragma se skládá ze dvou hlavních částí: zadní stěny a čelního krytu s dveřmi. Na horní a dolní straně jsou umístěny odnímatelné panely, které umožňují průchod kabelů a instalačních trubek. Modulární přístroje se upevňují na lištu DIN, která je integrována v zadní stěně. Po okrajích lišty DIN stojí „zarážky“, které „umístí“ přístroje přesně proti otvoru v čelním krytu. Na ně se i kryt upevňuje (obr. 2).
 

I instalace může být příjemnější

 
Rozvodnice Mini Pragma pro zapuštěnou montáž se skládá také ze dvou částí: vany rozvodnice a čelního krytu. Je možné ji objednat již složenou a v bílé barvě (pod jedním objednacím číslem) nebo každou část zvlášť. Samostatný čelní kryt se vyrábí v různých barvách. Nepřehlédnutelné je vyjímatelné šasi s lištou DIN. Usnadňuje montáž jak přístrojů, tak samotné rozvodnice. Přístroje je možné osadit na stole v dílně a vložit do vany rozvodnice až po jejím zazdění. Navíc je šasi nastavitelné, takže jím lze dorovnat různé nerovnosti a nepřesnosti při instalaci vany (obr. 3).
 

Barva pro každou příležitost

 
Mini Pragma pro povrchovou montáž (obr. 4) je bílé barvy s možností vybrat si vzhled dveří – plné bílé nebo šedé matné (průsvitné). Rozvodnice zapuštěná má na výběr z pěti barev. Vana rozvodnice se vyrábí z recyklovaného polystyrenu v zelené barvě. Čelní kryt lze sladit s interiérem bytu a instalovanými vypínači a zásuvkami. K dispozici je v pěti barevných verzích: klasická bílá, slonová kost (Ivory), šedá (Mist Grey), pistáciově zelená (Pistachio Green) a granátově červená (Garnet Red).
 
V nejbližších dnech novou rozvodnici Mini Pragma najdete na veletrhu For Arch/For Elektro, který se koná od 21. do 25. září 2010 v areálu PVA Letňany – hala č. 6, stánek B20.
 
Ing. Jarmila Kafková, Marketing
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Poziční světlo v rozvodnici Mini Pragma
Obr. 2. Dokonalý soulad rozvodnice a vypínačů v barvě Pistachio Green
Obr. 3. Vyjímatelné šasi rozvodnice pro zapuštěnou montáž
Obr. 4. Odnímatelné panely rozvodnice pro povrchovou montáž