časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LUMINEX slaví dvacáté narozeniny

|

V roce 1991 založil Miroslav Patočka Luminex, jednu z nejstarších a největších firem na osvětlení v České republice. Při příležitosti tohoto jubilea jsme mu položili několik otázek.
 
Pane Patočko, pohled zpět, jaké to bylo před dvaceti lety, když jste zakládal Luminex?
Tak to mně bylo 28 let a měl jsem asi o 20 kilo míň (směje se). Většina lidí v oboru byli lidé starší než já. Například mé účetní bylo asi tak dvakrát tolik co mně a já musel bojovat, aby mě lidé brali vážně. Mladým se tehdy moc nevěřilo.
 
Jak to vypadalo ve společnosti?
To byla divoká doba. Lidé se teprve adaptovali na nové podmínky a všichni byli plní entuziasmu. My jsme začali doslova ve sklepě a měli jsme jen holé stěny a pár použitých psacích stolů. V jedné místnosti nás pracovalo pět až šest. První mailingovou akci jsme rozeslali asi padesátce architektů a víc než polovina z nich se přišla podívat na halogenové žárovky. Tehdy stála jedna dichroická halogenka v maloobchodních cenách přes 300 korun a platy byly kolem tří tisíc.
 
Jak to bylo v dalších letech?
Během roku 1993 přišla konkurence. Firmy vznikaly a rostly jako po dešti. S různými firmami se doslova roztrhl pytel a uprostřed devadesátých let byla doba asi nejhorší. Neplacení faktur, tunelování bývalých státních firem a hlavně všude obrovská korupce – daleko horší než dnes. Veškeré ideály začaly mizet a lidé se chovali neomaleně. V této době jsme ztratili hodně peněz, ale situaci jsme ustáli.
 
Jaké to bylo s vašimi zaměstnanci?
Tak jak to bývá i v běžném životě. Některá období byla výborná a některá horší. V naší firmě jsme vychovali mnoho lidí, kteří dnes pracují v oboru v jiných firmách. Já jsem vždy sázel na mladé lidi, kteří se chtějí vypracovat a mají cíl před očima. Těžké ale bylo přesvědčit některé zaměstnance, že byznys se musí dělat poctivě – bez korupce. Na to jsem hrdý, že jsme tomuto krédu zůstali věrni.
 
Jak vidíte budoucnost ve vašem oboru?
Vždy záleželo na znalostech a dobře odvedené práci. Na tom se nic nezmění ani v budoucnosti. Budou se ale i nadále měnit podmínky ve společnosti vlivem inovací a globalizace. Tak jako tomu bylo i v minulosti – jen ale vše probíhá rychleji. My jsme si vždy zakládali na tom, že jsme inovativní firma, a proto neustále hledáme mladé lidi, kteří jednak u nás dostanou možnost dělat kariéru a jednak přinesou nové nápady a myšlenky.
 
Obr. 1. Stropní svítidlo Megan 098; výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 9098.06.01.0000, provedení: chrom, rozměry: šířka 70 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: 6× G4/12 V/20 W, dodáváno včetně světelných zdrojů MOC: 10 537 Kč
Obr. 2. Stropní svítidlo Bissau 129, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 9129.05.01.9000, provedení: chrom, rozměry: 28 × 28 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED, 4× G9/40 W, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 4 850 Kč
Obr. 3. Stropní svítidlo Vegas 753, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 9753.12.01.0000, provedení: chrom, křišťály, rozměry: průměr 50 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED vč. RGB, 11× G4/12 V/20 W, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 9 650 Kč