časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LUMINEX představuje nový katalog WOFI

|

Luminex před pěti lety zaváděl kolekci firmy Wofi na českém trhu. Dnes je v České republice Wofi známá a velmi dobře prodávaná značka. Luminex je jejím výhradním dovozcem a má zastoupení Wofi v ČR a SR. S jednatelem firmy Luminex, panem Miroslavem Patočkou, jsme hovořili o novinkách a novém katalogu Wofi.
 
Pane Patočko, firma Wofi vydala na sklonku léta nový katalog. Teď, zhruba po dvou měsících, můžete posoudit, jak trh reagoval na nové kolekce?
Samozřejmě, že zavádět novinky na trh je vždy nelehký úkol. Hlavně pro obchodní firmy, které nakupují vzorky, je důležité, aby své finance investovaly do kolekcí, které budou dobře prodejné – a toto je náš úkol. Můžeme říci, že nové kolekce jsou velmi úspěšné.
 
Čím jsou tyto kolekce úspěšné? Co je na nich zvláštního, co nemají jiné firmy?
Firma Luminex se již dvě dekády (příští rok to bude dvacet let od založení firmy) soustřeďuje na výběr inovativních sortimentů, a to je naše hlavní síla. Pro nás není hlavní téma cena, my chceme naší prací ovlivnit vývoj trhu a zákazníkovi nabídnout novinky jak technické, tak designové. Jako distributor máme možnost výběrem kolekcí, které uvedeme na trh, ovlivnit i samotný trh. A právě v novém katalogu je mnoho krásných svítidel s nejmodernějšími technologiemi. Takže skloubení technicky možného a elegantního je tím, co je na sestavování sortimentu těžké.
 
A co kvalita LED zdrojů? Mnozí spotřebitelé jsou stále skeptičtí.
Když jsme před dvaceti lety v tehdejším Československu zaváděli halogenové osvětlení (tehdy to byly převážně lankové systémy na 12 V), mnozí lidé byli také skeptičtí. On někdy vývoj, když se na něj pohlíží zpětně, vypadá tak jednoduše a samozřejmě. S LED bude tento vývoj obdobný. Dnes se někteří lidé rozčilují nad tím, že končí klasické žárovky. Když ale před 80 lety končila éra parních strojů, pro mnohé také šlo o špatný a nelogický krok. Vývoj se zastavit nedá a nové LED zdroje mají již tak kvalitní světlo, že i odborník na první podhled nepozná, zda se ve svítidle skrývá halogen anebo LED.
 
Obr. 1. Stolní svítidlo Phoenix 601, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 8601.02.01.0000, provedení: chrom, skleněný kryt, rozměry: průměr 25 cm, výška 63 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED vč. RGB, 1× E14/8 W teplá bílá, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 5 597 Kč
Obr. 2. Stropní svítidlo Zelos 600, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 9600.10.64.0000, provedení: matný nikl, rozměry: šířka 55 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: deco LED vč. RGB, 9× G4/12 V/20 W, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 13 850 Kč
Obr. 3. Stropní svítidlo Helios 930, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 9930.16.64.0450, provedení: matný nikl, rozměry: šířka 45 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: deco LED vč. RGB, 16× G4/12 V/10 W, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 10 527 Kč