časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LUMINEX představuje novinky z Light+Building

|

Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem patři k největším veletrhům se specializací na osvětlení na světě. Jednatel a majitel firmy LUMINEX, pan Patočka, z profesních důvodů nevynechá téměř žádný z nich. Po skončení letošního ročníku Light+Building jsme mu položili pár otázek.
 
Pane Patočko, kolikátá to byla vaše výstava, ať už jako návštěvníka nebo jako vystavovatele?
Pokoušel jsem se to počítat. Na prvních veletrzích ve Frankfurtu jsem byl už v roce 1988. Od té doby jsem jezdil i do Hannoveru, kde se konal veletrh Weltlichtschau, předchůdce dnešního Light+Building. Každý rok jsem byl na dvou, někdy i třech veletrzích jako spolupracovník firem, které zastupujeme jak na českém, tak na německém trhu, a také v roli nákupčího pro naše prodejny. Tím se dostávám na číslo okolo padesátky. Kromě toho jsem byl také na výstavách v USA a Hongkongu. Letos měl LUMINEX ve Frankfurtu svůj vlastní stánek.
 
Lišil se letošní veletrh. od těch minulých?
Určitě. Trendy, které jsem viděl již před třemi lety v Hongkongu, se dostávají do Evropy. LED světelné zdroje již mají takovou kvalitu, že mohou nahrazovat klasické i halogenové žárovky.
 
Překvapily Vás na letošním ročníku obzvlášť nějaké z novinek?
Chtěl bych vyzdvihnout výrobky německé firmy Knapstein. Podařilo se jí zabudovat LED do klasických tvarů tak, že ani odborníci při pohledu na svítidlo nepoznali, že svítidlo je osazeno LED světelnými zdroji. U jednoho typu závěsného svítidla visely vedle sebe dva vzorky. Jeden s LED a jeden s halogenovými žárovkami. Málokdo tipoval správně, protože svítidlo s LED vydávalo příjemnější světlo než to druhé s halogenovou žárovkou.
 
Berete s sebou na výstavy také své zaměstnance?
Přestože je to hodně nákladné, snažím se brát s sebou větší počet spolupracovníků. Letos nás jelo devět. Je pro ně důležité, aby měli porovnání a věděli, že nabízejí špičkové produkty. Teď jsou všichni motivováni a přesvědčeni, že nabízejí ty správné kolekce.
 
Obr. 1. Závěsné LED svítidlo, výrobce: Knapstein, Německo, obj. číslo: 51.450.05, provedení: matný nikl, čiré sklo, rozměry: délka závěsu 2 000 mm, délka svítidla 700 mm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED, 4× 3,5 W, 4 100 K, dodáváno včetně LED zdrojů, MOC: 25 486 Kč
Obr. 2. Svítidlo Sydney 633, výrobce: Wofi, Německo, obj. číslo: WO 7633.04.01.0000, provedení: chrom, rozměry: výška 150 cm, šířka 100 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED, 4× 3,5 W, 3 500 K, dodáváno včetně světelných zdrojů, MOC: 16 692 Kč
Obr. 3. Stojanové LED svítidlo, výrobce: Knapstein, Německo, obj.číslo: 41.916.05, provedení: matný nikl, rozměry: výška 1100 cm, krytí: IP20, světelný zdroj: LED, 1× 3 W, 4 100 K, MOC: 11 349 Kč