časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Konektorový systém připojení svítidel a zásuvková přípojná místa

|

Moderní elektroinstalace svítidel dnes vyžaduje rychlé a levné provedení. Tento požadavek splňuje kompletní konektorový systém gesis od firmy Schmachtl.
 
Použitím konektorového systému se zkrátí doba montáže až o 70 %. Spojení konektorů neklade žádné požadavky na odbornost pracovníka.
 
Systém gesis je vyráběn v různých barvách a s kódováním, které omezuje možnost jeho chybného zapojení. Jsou-li kabely požadovaných délek osazeny konektory přímo výrobcem, je toto zapojení strojově vyzkoušeno; tím se zamezuje vzniku požáru iniciovaného jiskřením na kontaktních částech. Prefabrikované komponenty kompletního konektorového systému umožňují přivést napájení od rozváděče ke koncovým prvkům, kterými mohou být nejenom svítidla, ale také podlahové krabice, zásuvkové boxy – tzv. přípojná místa, vypínače a další spotřebiče. Kompletní elektroinstalaci tak lze připravit a vyzkoušet před dodáním koncových zařízení. Flexibilita elektroinstalace, jednoduché přidání či odebrání koncových prvků, je další výhodou systému gesis.
 
Zvláště pracoviště, kde se předem počítá s možností alternativního rozmístění nábytku, vizuálně oddělená pracoviště ve velkoplošných kancelářích, jednotlivé stoly s možností připojit laptop (datová síť, elektrická síť) nebo lokální svítidlo k osvětlení pracoviště, dále v kancelářských prostorách s větším obsazením uživateli, zkrátka všude tam, kde je nutná snadná a rychlá dostupnost připojení silových a datových rozvodů, je možné použít přípojné zásuvkové boxy, jejichž vstupy jsou osazeny konektory gesis (obr. 1).
 
Tato přípojná místa se zabudovávají do horní plochy pracovní desky stolu, na její hranu, popř. zespodu desky. Některé zásuvkové boxy lze používat v poloze, kdy lícují s deskou stolu, jiné boxy se vyklápějí nad desku stolu (obr. 2). V kuchyních lze zabudovat výsuvný přípojný sloupek do desky stolu, popř. do horní skříňky kuchyňské linky, tak, aby se sloupek vysouval shora nad pracovní desku (obr. 3). V dílnách je možné k robustním pracovním stolům upevnit plechový energokanál, který bude osazen vestavnými zásuvkami 230 V, datovou zásuvkou, vypínačem a jističem (obr. 4).
 
Součástí tohoto systému mohou být rozbočné konektory nebo rozbočné boxy, které jsou modulárními rozbočnými jednotkami, jež zajišťují napětí v systémech. Používají se k připojení několika zařízení k jednomu nebo více napěťovým zdrojům. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly plný přehled o proudech a napětích v daném nastavení (obr. 5).
 
Tyto rozbočné jednotky lze využít k napájení světelný řad, vzájemnému propojování svítidel nebo např. v konferenčních místnostech k propojení většího počtu přípojných míst. Tak lze vybudovat pracoviště, které nabízí systém plug and play („připoj se a hraj“) – připravený k okamžitému zahájení činnosti, která se v současné době neobejde bez komunikační techniky.
 
Pomocí konektorů gesis a všech zde uvedených aplikací lze vytvořit perfektní propojení elektroinstalací vedených v podlaze, v elektroinstalačních kabelových kanálech nebo ve stropních podhledech se systémem osvětlení a s individuálně navrženým systémem přípojných míst, jež umožňuje variabilně řešit jakékoliv pracoviště.
 
Ing. Květoslava Ceplová
 
Obr. 1. Výklopný Netbox Axial
Obr. 2. Výsuvný sloupek Teleblock
Obr. 3. Sloupek Teleblock zavěšený shora
Obr. 4. Přístrojový kanál na pracovním stole
Obr. 5. Rozbočný box Meyer