časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jizerský festival světla

|

Ve dnech 18. až 20. 2010 března se v Jablonci nad Nisou konal první ročník unikátní akce inspirované tradičním světoznámým svátkem světla ve francouzském městě Lyon (viz Světlo 6/2008, str. 13) – Jizerský festival světla.
 
Při této příležitosti se v centru města na tři noci předvedlo deset budov v novém světle. Autorem a výhradním realizátorem netradičního slavnostního osvětlení (převážně LED svítidly) byl hlavní partner akce, společnost Philips Česká republika. Ke každé z osvětlovaných budov přistupovali autoři koncepce osvětlení individuálně. Například kostel osvětlovaly světlomety s bílou barvou světla a s barevnými detaily vitrážových oken vytvořenými LED svítidly se světlem fialovým a modrým, na fasádě domu nábytku Švarc se pro změnu střídaly tóny jantarové a studené bílé, včetně zvýraznění dvou oken zelenou barvou, zajímavě byl osvětlen městský úřad, kde se denní vzhled dominantního průčelí s béžovou omítkou po stranách a sloupy ze světlého kamene uprostřed podařilo přenést i do nočního osvětlení. Věž radnice osvětlovaly světlomety s dynamicky se měnícími barvami. Že se ve městě něco děje, dávalo na vědomí jantarové prosvětlení ochozu věže, svolávající lidi z celého okolí.
 
V rámci Jizerského festivalu světla Philips uspořádal také konferenci Moderní venkovní osvětlení, na niž byli pozváni zastupitelé obcí Libereckého kraje, architekti, projektanti i společnosti spolupracující s firmou Philips nejen v oblasti venkovního osvětlení. První blok přednášek byl věnován veřejnému osvětlení, druhý především architektům a jejich pohledu na využití venkovního osvětlení. Konference se zúčastnilo 60 hostů, kteří si vyslechli šest zajímavých přednášek o moderních trendech ve veřejném osvětlení, o problému rušivého světla nebo o využití obnovitelných zdrojů energie pro veřejné osvětlení. Ukázky zajímavých realizací architektonického osvětlení, včetně těch nainstalovaných při příležitosti festivalu světla, posluchače naladily na večerní procházku po centru města, při níž mohli promítnuté záběry porovnat s realitou.
 
Vrchol Jizerského festivalu světla, první Show světel, si v pátek 19. března nenechalo ujít více než 4 000 lidí. A určitě nelitovali. Program jim mimo jiné nabídl hudební produkci, laserovou show, tanečníky s ohněm nebo možnost vypustit létající přání – ohňový lampion.
 
Jizerský festival světla přítomným názorně ukázal, co dokáže zajímavé a kvalitní architekturní osvětlení udělat s celkem všedními budovami a jak velké možnosti v tomto směru má. Na instalace bylo použito 100 svítidel, jejichž celkový příkon byl 4 607 W.
 
Z ohlasů návštěvníků festivalu, konference i celorepublikových médií je zřejmé, že tento svátek světla nebyl jedinečnou událostí jen pro Liberecký kraj. Věříme, že má perspektivu stát se atraktivní tradicí pro celou ČR.
 
Foto: Ing. Jakub Wittlich (1, 2), Ing. Jana Kotková (3, 4)
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Pohled na osvětlené centrum Jablonce nad Nisou
Obr. 2. Osvětlení kostela a fasády domu nábytku
Obr. 3. Hudební produkce v rámci akce Show světel
Obr. 4. Vystoupení Ing. Hynka Bártíka ze společnosti Philips na konferenci Moderní venkovní osvětlení