časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jiná dimenze LED osvětlení – LIGHTEX

|

LED osvětlovací, signalizační i zobrazovací prvky si v současné době díky svým vlastnostem a stále zdokonalovaným technickým parametrům našly využití v návěstním a signalizačním osvětlení i dekorativním podsvícení a osvětlení hlavně interiérových prostor. Na rozdíl od zářivkových a výbojkových svítidel LED prvky pracují s bezpečnou napěťovou hladinou obvykle 12 až 24 V a v parametru světelného výkonu velmi rychle vyrovnávají propast mezi ostatními světelnými zdroji. Kabelovna Kabex® a. s. se na trhu s LED světelnými zdroji profiluje s výrobkem spojujícím technologii výroby plochých kabelů s LED pásem nesoucím obchodní označení LIGHTEX®. Světlo, které výrobek LIGHTEX® nabízí, je v barvách: bílá, teplá bílá, červená, zelená, modrá, žlutá a RGB s napájecím napětím 12 V. Zde vždy jde o napětí stejnosměrné a vyhlazené, protože zbytková střídavá složka na stejnosměrné hladině negativně ovlivňuje život LED. Protože plášť kabelu určitým způsobem snižuje svítivost LED, je nutné dbát na kvalitu napájecího napětí. Proudový odběr je v rozmezí 0,3 až 0,55 A na jeden metr délky. Běžná montážní délka LIGHTEX® je 5 až 7,5 m, při napájení uprostřed úseku 10 až 15 m. Samotný pás je složen ze tří diodových modulů (modul RGB – 10 cm, monochrom modul – 5 cm) s úhlem poloviční svítivosti 120° u jednobarevné verze a u verze RGB 100°. Obecnou výhodou LED je dlouhý život v desítkách tisíc hodin, díky čemuž je možné tento druh osvětlení zvolit do prostor s omezenou možností výměny světelného zdroje.
 
Pro místa, kde je vyžadován vyšší světelný výkon firma dodává pásy se dvěma nebo třemi čipy vedle sebe. Výrobek LIGHTEX® dnes posunuje hranici využitelnosti LED osvětlení i do prostředí, kde to ještě nedávno bylo nemyslitelné. Díky extruzní technologii nanášení termoplastů na LED pás výrobek získává zcela nové mechanické vlastnosti. UV stabilní houževnatý plášťový materiál a přidání tahových prvků vytvářejí z poměrně křehkého tištěného spoje spolehlivý zdroj osvětlení vhodný i do prostředí s mimořádnými podmínkami. Výhodou samotného pásu je rovnoměrné nasvětlení cílového prostoru při krytí IP68 a se sníženou korozivitou zplodinami hoření, se sníženým šířením ohně a omezenou tvorbou dýmu při hoření. Výrobek je otěruvzdorný a lze ho instalovat i do pochozích ploch. V praxi to znamená možnost použít jej např. k nouzovému nasvícení podlahových ploch a k vyznačení únikových koridorů, k doplňkovému osvětlení chodníků, schodišť, ale také k osvětlení technologických kanálů a šachet nebo k designovému nasvětlení exteriérových i interiérových prostor. Hlavní přednosti LIGHTEX®: okamžitý start, dlouhá životnost, nízká spotřeba, vysoká svítivost, zdravotní nezávadnost, bezúdržbový provoz, vynikající poměr výkonu k ceně, snadná montáž, jednoduché a bezpečné napájení 12 V DC, šetrnost k životnímu prostředí.
 
Světelný systém LIGHTEX® je doplněn o exteriérové a interiérové napájecí, ovládací a montážní prvky usnadňující a urychlující uvedení výrobku do provozu. Při objednání lze dodávat systém LIGHTEX® v roli bez vývodů (pro další zpracování) nebo s připojenými přívodními vodiči a konektory, které lze přímo zapojovat do napájecích či řídicích jednotek.
 
Kompletní sortiment najdete na www.lightex.cz.
 
Kabelovna Kabex® a.s.
Politických vězňů 84, 345 62 Holýšov
 
Obr. 1. Designové LED nasvícení interiéru karaoke box klubu v Praze, podhledy osvětleny pásy
Obr. 2. Osvětelní rodinného domu na Rokycansku; pás je zde efektně instalován na hrany střechy a rovnoměrně nasvětluje komunikaci podél domu