časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jaký byl art & interior9?

|

Komplex výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel, interiérového vybavení, architektury a developmentu art & interior zaznamenal v roce 2008 dvě zásadní změny. Termín konání byl přesunut z jara na podzim a byla změněna otevírací doba. Jeho devátý ročník se tedy konal od 9. do 12. října 2008.
 
V podobě většinou nápaditě pojatých a výpravných expozic představilo v rámci komerční kontraktační části komplexu výstav art & interior9 79 vybraných vystavovatelů špičkový nábytek, vybavení interiérů, kuchyní a koupelen, včetně bytového textilu, doplňků a svítidel. Návštěvníci se tak mohli seznámit s exkluzivními produkty z oboru moderního interiérového designu a svítidel vybraných českých a zahraničních značek, se světovými trendy a designérskými novinkami. Ve Veletržním paláci v Praze se vedle známých a renomovaných společností představili také mladí designéři a nová interiérová studia.
 
Sekce osvětlení byla již tradičně kvalitně zastoupena. Téměř všechny expozice z oboru, kromě společnosti Delta Light, prezentující své produkty v Malé dvoraně, byly jako v předešlém ročníku situovány v otevřených zděných boxech s nízkými stropy, které jsou součástí haly B. Ač byla každá expozice řešena individuálně, díky architekturnímu prostorovému řešení haly B působila celá sekce příjemně uceleně. Příchozí mohli vybírat z bohaté nabídky společností Hagos, Selene, ERCO, Osvětlovací technika Vít Pavlů, PROFI lighting, Williams Galerie Světla a společnosti Schneider Electric. Posledně zmiňovaná společnost představila vedle systému ovládání osvětlení také bohatou nabídku vypínačů a zásuvek.
 
Součástí expozic časopisu Světlo (již tradičně osvětleného světlomety iGuzzini, zapůjčenými firmou Etna) a společnosti Schneider Electric byly vybrané práce studentů oboru design světelných objektů ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské z Kamenického Šenova (v předchozím ročníku se škola na výstavě prezentovala samostatnou expozicí). Jedním z vystavených studentských světelných objektů bylo i stojanové dekorativní svítidlo (maturitní práce 2008 studentky Moniky Rauchové), které svým originálním minimalistickým designem, založeným na lomu a odrazu světla, zaujalo odbornou porotu časopisu Světlo natolik, že mu udělila zvláštní cenu (viz str. 24 až 25).
 

Happy Home

Již druhým rokem byl průvodcem realizacemi pražských developerů a realitních kanceláří projekt Happy Home, umožňující osobní srovnávání jednotlivých lokalit a nabídek. Autobusy speciálních autobusových linek měli zájemci možnost navštívit pět takovýchto míst v Praze. K této akci byl vydán průvodce s informacemi o zúčastněných společnostech a s popisem objektů, které si návštěvníci mohli na jednotlivých zastávkách autobusu prohlédnout.
 

Design Zone

Cílem projektu Design Zone je dát prostor začínajícím designérům a studentům designérských škol k přímému oslovení výrobců. Zájemcům představil prostřednictvím samostatných exponátů a designérských solitérů avantgardní interiérový design již potřetí.
 

art & interior point

V rámci art & interior také probíhaly prezentace na stálých adresách společností moderního interiérového designu, muzeí a galerií. Ve dnech 22. září až 12. října 2008 se takto představilo 68 společností.
 

IX. přehlídky současné architektaury

Po úspěšných výstavách z minulých let (výstava moskevské architektury, estonské architektury, lotyšské architektury a české architektury) představili organizátoři další výstavy evropské architektury.
 
Polská výstava Současná architektura Varšavy představila ve fotografiích dvacet stavebních projektů realizovaných ve Varšavě v letech 1994 až 2005, jejichž autory jsou jak polští, tak zahraniční architekti. Konala se jako součást Dnů Varšavy v Praze v respiriu pátého patra Veletržního paláce 30. září až 2. listopadu 2008. Italská výstava Cesta k pomalé architektuře přiblížila prostřednictvím několika zajímavých projektů, které realizovalo studio Frigerio Design Group, koncepci zakladatele „pomalé architektury“, italského architekta Enrica Frigeria, charakterizovanou jeho slovy takto: „Metody, měřítka času a procesy ´pomalé architektury´ jsou prostě takové, že zcela vylučují globalizaci. Žádnou inovaci nelze osvobodit od povinnosti respektovat dané místo, svéráznost kořenů, jedinečnost, bohaté možnosti stavby ne kdekoliv, ale právě zde: pomalu, progresivně, v průběhu času.“ Výstava se konala na ochozu pátého patra Veletržního paláce 1. října až 2. listopadu.
 
Výstava devíti evropských architektonických studií s názvem Living in Europe (Bydlení v Evropě) představila prostřednictvím tvorby zúčastněných studií architekturu posledních několika let v devíti evropských městech, Helsinkách, Stockholmu, Vratislavi, Praze, Paříži, Bruselu, Dublinu, Bukurešti a Lisabonu. Výstava byla uspořádána na ochozu pátého patra Veletržního paláce 1. října až 2. listopadu 2008.
 
Součástí doprovodného programu komplexu výstav art & interior9 byly také přednášky o designu, včetně setkání s českými i zahraničními designéry, vernisáže a soutěže pro návštěvníky.
 
Jubilejní, desátý ročník art & interior se bude konat od 22. do 25. října 2009. Redakce časopisu Světlo přeje organizátorům hodně úspěchů.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Vybrané produkty Fontana Arte představila společnost Hagos
Obr. 2. Minimalisticky řešená expozice společnosti ERCO
Obr. 3. Široká nabídka interiérových svítidel ve stánku Delta Light
Obr. 4. Jedno z dekorativních látkových svítidel z produkce izraelské firmy AQUA creations, představených společností PROFI lighting
Obr. 5. Světelnětechnické prostředky pro scénické a architekturní osvětlení v nabídce OST Vít Pavlů
Obr. 6. O jeden ze zděných boxů haly B se dělil časopis Světlo s nabídkou FCC Public, vydavatelství časopisů Automa, Elektro, Světlo a odborných publikací, a společnost Schneider Electric, výrobce elegantních elektroinstalačních přístrojů
Obr. 7. Tereza Anderlová, studentka ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské z Kamenického Šenova se na přání časopisu Světlo nechala vyfotografovat vedle své klauzurní práce (2008)
Obr. 8. Orientální stolní svítidlo v expozici Princess of Marocco
Obr. 9. Jednoduše a účelně vyřešila svépomocí osvětlení vystavených produktů společnost Adrems, dodavatel stínicích systémů „na klíč“ (detail stánku)
Obr. 10. Jeden ze stmívacích systémů v expozici společnosti INNEX