časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak prodat větší užitnou plochu vícepodlažního domu?

|

Jakub Brandalík, Lightway s. r. o.
 

Projekt Central Park v Praze

V daném projektu není schodiště umístěno u vnější stěny budovy. Proto projektant potřeboval ve všech podlažích vyřešit přívod denního světla.
 
Nabízela se možnost přivést je z fasády budovy. To by však znamenalo ubrat na každém podlaží část užitné plochy, což by následně vedlo ke snížení výnosů z prodeje nebo pronájmu užitných prostor. Vzhledem k tomu, že byty nebo kanceláře co nejblíže fasádě mohou být dobře prosvětleny vlastními okny, umožňujícími přístup přirozeného denního světla i výhled do okolí, jsou pro zákazníka zajímavější. S prodejem takových bytů a kanceláří investor nemívá velkou starost, přestože jejich cena je podstatně vyšší než cena prostorů s horším přístupem denního světla.
 
Úkolem společnosti Lightway bylo přivést do prostor schodiště denní světlo jinak – osvětlit schodiště denním světlem tak, aby nebylo nutné obětovat nejcennější prostor u fasády budovy. Denní světlo přivedla do každého patra odbočkami z centrálního světlovodu. Architekt a projektant si mohli lépe rozvrhnout rozmístění ploch a účelně využít celou zastavěnou plochu vícepodlažního domu.
 

Lightway

Lightway je na trhu proto, aby prosvětlil temné prostory v budovách zákazníků osvěžujícím a přirozeným denním světlem tam, kde okna scházejí nebo nestačí, a proměnil tmavé místnosti na prostředí prosvětlené sluncem s využitím jednoduchých zařízení – tubusových světlovodů. Lightway tak přispívá k úsporám energie, odstranění projevů unavených očí a k zamezení vzniku celkové únavy vyvolané jednotvárným umělým světlem.
 
Sluncem prosvětlené prostory podporují dobrou náladu lidí doma i na pracovištích.
 

Závěr

V případě projektu Central Park v Praze byl naplněn nejen cíl společnosti Lightway s. r. o. ale i obsah vyhlášky č. 26/1999 Sb. hl. m. Prahy, část čtvrtá, článek 50, o zvláštních požadavcích pro vybrané druhy staveb a zařízení, tj. prostor hlavního domovního schodiště bytového domu musí mít denní osvětlení.
 
Obr. 1. Výstavba obytné zóny Central Park v Praze 3
Obr. 2. Schéma osvětlení schodiště světlovodem Lightway
Obr. 3. Nadstřešní část světlovodu Lightway
Obr. 4. Schodiště osvětlené světlovodem Lightway individuál