časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Co je nového v INGE Opava

|

Renomovaný výrobce technických interiérových svítidel a osvětlovacích systémů INGE Opava spol. s r. o. vyvinul na základě dlouhodobé spolupráce s Českou společností pro osvětlování a Technickou univerzitou VŠB Ostrava novou řadu svítidel splňujících požadavky zahraničních zákazníků na kvalitu a účinnost osvětlení za současného snížení jejich energetické náročnosti. Projekt získal podporu Evropské unie v rámci Operačního programu Podnikání a inovace, který realizuje ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechInvest. Nově vyvinutá svítidla budou v prodeji ve druhé polovině tohoto roku.
 
V závěru loňského roku byla dokončena výstavba nové výrobní haly. V letošním roce budou postupně instalována nová výkonná strojní zařízení, která zaručují vysokou kvalitu a produktivitu zakázkové výroby. Součástí projektu je i nový software pro plánování výroby a měřicí zařízení do fotometrické laboratoře firmy.
 
Naše přítomnost na náročných zahraničních trzích vyžaduje trvalý aktivní přístup pracovníků vývoje, konstrukce, plánování a výroby. Zde je naše komparativní výhoda – v co nejkratším časovém cyklu nabídnout výrobek, který uspěje v tendru svým designem, funkčností, cenou a přínosem pro zákazníka“, říká jednatel společnosti Ing. Zbyněk Šimetka, který firmu společně se svou ženou v roce 1994 založil, a pokračuje: „Uspěli jsme ve velkých projektech na dodávky osvětlení kancelářských budov, nemocnic, bank, škol, církevních a jiných prostor v Praze, v západní Evropě i v zámoří. Toto postavení chceme udržet a dále rozvíjet. Je to úspěch, který nás zavazuje. Již nyní připravujeme novinky pro naši expozici na veletrhu Light+Building, který se bude konat 11. až 16. dubna 2010 ve Frankfurtu nad Mohanem. Jde o největší evropský veletrh osvětlovací techniky. Rádi vás přivítáme v našem stánku č. 4.2 E40.
 

Úspěšné realizace 2009

 
V roce 2009 společnost INGE realizovala několik zajímavých projektů. Jedním z nich je Futurama – Business park, ambiciózní projekt společnosti Immorent ČR. Areál je tvořen pěti objekty s celkovou výměrou 41 300 m2 kanceláří třídy A (Pozn.: nejvyšší kategorie – nadstandartní vybavení kanceláří včetně příslušenství, snadná dostupnost atd.). Projekt získal prestižní ocenění Best of Reality – nejlepší z realit v kategorii Nová administrativní centra.
 
Dalším velmi zajímavým projektem skupiny J&T Real Estate CZ je administrativní centrum Prosek Point, tvořené třemi moderními administrativními objekty s vlastním parkem, piazettami mezi jednotlivými budovami, obchody a kavárnami.
 
Společnost INGE se od počátku na obou projektech podílela návrhy a výpočty osvětlení a vyráběla a dodávala většinu svítidel. Jednalo se o velkoprostorové kanceláře, pro jejichž osvětlení byla použita svítidla řady VMR s inteligentními předřadníky firmy OSRAM. To umožnilo unifikovat dodávku svítidel a osadit svítidla zářivkami různého příkonu podle potřeby s ohledem na budoucí členění kanceláří příčkami.
 
V letošním roce firmu čeká práce na dalších projektech. Jedná se opět o moderní administrativní centra a multifunkční budovy, na jejichž vybavení se INGE bude podílet nejen dodávkou svítidel, ale ve spolupráci se smluvními partnery i na řízení osvětlení pomocí EIB nebo DALI v celých budovách, což investorům uspoří nemalé množství elektrické energie.
 
Obr. 1. Svítidlo Lambda
Obr. 2. Svítidlo Delta-T
Obr. 3. Administrativní centrum Prosek Point