časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezdrátové ovládání – RF Home

|

Systém RF Home vyráběný firmou Obzor Zlín rozšiřuje řadu domovních přístrojů Elegant a Variant o nové prvky, které ke vzájemné komunikaci využívají bezdrátovou radiofrekvenční techniku na frekvenci 868,3 MHz.
 
RF Home byl vyvinut s ohledem na pohodlí a bezpečnost uživatelů. Pohodlná je nejen samotná instalace, kdy odpadají nepříjemné bourací a zednické práce, ale také jeho používání v každodenním životě v podobě bezdrátových tlačítek a doplňkového dálkového ovladače (klíčenky). Bezpečnost pro uživatele a jejich děti zajišťuje bateriové 3V napájení ve všech vysílačích. RF Home lze tedy použít všude tam, kde by bylo pracné a složité zabudovávat elektrické vodiče pod omítku, kde uživatel nechce, aby venkovní lišty kazily vzhled interiéru nebo je-li použití klasického rozvodu nebezpečné.
 
Systém RF Home se přizpůsobí jakýmkoliv požadavkům na rekonstrukci, novostavbu i pouhé potřebě rozšířit domácnost o nové spotřebiče. Vše bude na dosah tlačítkového vysílače, který je možné upevnit šrouby na pevně určené místo nebo jej kdykoliv lepicí páskou připevnit tam, kde bude právě po ruce. Tlačítkovými vysílači nebo z dálkového ovladače lze ovládat domovní osvětlení, zapínat a vypínat ventilátory, otevírat a zavírat garážová vrata, vstupní závory, ovládat žaluzie, markýzy a rolety.
 
Ovládací jednotka – vysílač (obr. 1)
Spíná a reguluje jeden nebo více přijímačů současně. Připevnit na stěnu ho lze dvěma šrouby nebo nalepením. Napájení zajišťuje 3V baterie (CR 2450). U dálkového ovladače (klíčenky) je k napájení použita 3V baterie CR 2016.
 
Spínací jednotka – přijímač (obr. 2)
Dvoukanálový přijímač může být ovládán až osmi vysílači, které spínají žárovky, zářivky, stropní a zabudované osvětlení, ventilátory, odsávání, žaluzie, garážová vrata, brány atd. Pro napájení je nutné zajistit přívod 230 V AC/50 Hz. Maximální zatížení jednoho relé je 8 A pro odporovou zátěž a 300 W pro spínání indukční zátěže.
 
Stmívací jednotka – přijímač (obr. 3)
Stmívací jednotka, jednokanálový přijímač, může být ovládána až osmi vysílači, které regulují žárovky, stropní a zabudované osvětlení atd. Pro napájení je nutný přívod 230 V AC/50 Hz. Maximální zatížení je 360 W. Regulovat lze i stmívatelné halogenové žárovky.
 
Obr. 1. Ovládací jednotky – vysílače
Obr. 2. Spínací jednotka
Obr. 3. Stmívací jednotka – přijímač
Obr. 4. Příklady montáže a) montáž přijímače do instalační krabice, b) montáž přijímače do stropního krytu svítidla, c) montáž přijímače do kabelových žlabů a kanálů