časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

AudioWorld s novými možnostmi

|

Díky možnostem moderní techniky se objevují zajímavé a příjemné novinky v přístrojové řadě AudioWorld pro distribuci zvuku v interiérech, kterou nabízí společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga. V nabídce tak lze najít přístroje jak nové, tak i modernizované, poskytující mnoho zajímavých funkcí pro různé úlohy.
 

Ústředna s tunerem FM

 
Je to nová verze základního přístroje (náhrada předchozího typu), používaného pro větší instalace s potřebou různých funkcí. Přístroj je nyní celý v černé barvě a na jeho čelní straně je displej s RDS (Radio Data System – způsob přenosu digitálních informací (dat) společně se stereofonním rozhlasovým vysíláním v pásmu VKV; technický princip spočívá ve vytvoření pomocného kanálu na nosném kmitočtu 57 kHz, kde jsou data namodulována tak, aby nijak neovlivňovala vlastní kanály pro přenos zvuku), tedy zobrazením informací o rozhlasové stanici a dalších údajů, jak jsou známy z běžných přijímačů. K ústředně je možné připojit jeden či dva externí zdroje zvuku. Na čelní straně se také nacházejí ovládací prvky, např. pro volbu stanice z paměti ústředny. Inovovaná je zde funkce standby, jejímž prostřednictvím lze spolu s ústřednou vypínat i všechny zesilovače (funkce centrálního spínání).
 

Zesilovač s interkomem

 
Tento přístroj je také náhradou předchozího typu. Jeho dominantním prvkem je displej s integrovaným ovládáním. Displej zobrazuje informace, které dostává po audiosběrnici z ústředny. Upravena je i funkce interkomu, u kterého lze nastavit zónové adresy, na které může konkrétní přístroj volat. Nadstavbou této funkce je tzv. babymonitoring. Na jednom zesilovači, typicky umístěném v dětském pokoji, lze nastavit funkci odposlechu místnosti a na dalším, např. v obývacím pokoji, je možné poslouchat, zda je v dětském pokoji vše v pořádku.
 

Řadový zesilovač, 2× 10 W

 
Nový přístroj, který najde uplatnění při ozvučování většího prostoru. K zesilovači je možné připojit až šestnáct reproduktorů. Ovládat ho je možné dvěma způsoby – podle počtu připojených zdrojů zvuku. Pokud stačí jeden, např. přehrávač kompaktních disků v restauraci, je k ovládání použit potenciometr s otočným ovládáním. Při použití dvou zdrojů zvuku je třeba i mezi nimi přepínat, v tom případě se použije zesilovač (obj. č. 8200-0-0010). Součástí přístroje je i zdroj na 15 V DC, který je určen pro napájení např. vstupního předzesilovače.
 

Vstupní předzesilovač

 
Toto je rovněž nový přístroj v nabídce ABB. Usnadňuje připojení moderních přístrojů, jako jsou např. přehrávače MP3, do audiosběrnice a jejím prostřednictvím k zesilovačům.
 

Zesilovač s tunerem FM

 
Nejzajímavější novinkou je tento nový přístroj, který více než bohatě nahrazuje starší verzi zesilovače s tunerem FM (obj. č. 5016U-A20100). Je vybaven displejem s informacemi RDS a podsvětlením, jehož režim lze nastavovat: stále zapnuto, stále vypnuto, automatické vypnutí po 20 sekundách. Zásadní změnou je způsob napájení – zesilovač má svůj interní zdroj a připojuje se přímo na napětí 230 V, tedy bez nutnosti instalovat jiný napájecí zdroj. Podobně je řešena i anténa, ta je však vybavena i svorkou určenou k připojení externí „drátové“ antény a příslušným přepínačem. Velkým krokem směrem k lepšímu uživatelskému komfortu je ovládání pomocí krytu s tzv. plovoucí klapkou, které je jasné, snadné a příjemné.
 
Díky jednoduché koncepci a nenáročnosti používání je tento přístroj předurčen pro malé a jednoduché instalace, např. v kuchyních nebo koupelnách (obr. 2).
 

Reproduktor do vlhkého prostředí

 
Poslední z nových komponent je vestavný reproduktor do vlhkého prostředí s upravenou membránou odolnou proti vlhku. Jeho parametry jsou následující: impedance 16 Ω a frekvenční rozsah 84 až 16 500 Hz. K tomuto reproduktoru je vyrobena i speciální krycí mřížka, která je též odolná proti vlhku. Montážní příslušenství, tedy krabice pro montáž pod omítku a upevňovací kroužek do dutých stěn, je stejné jako u původní verze reproduktoru a nadále zůstává v nabídce. Stejně tak je v nabídce i reproduktor pro zapuštěnou montáž.
 
Kryty přístrojů AudioWorld jsou v provedeních pro tyto designové řady: Element®, Time®, Time® Arbo, future® linear, solo®, solo® carat a alpha exclusive®.
 
Informace o všech komponentách a možnostech přístrojové řady AudioWorld najdete v katalogu společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga, nebo v katalogu on-line na www.abb-epj.cz.
 
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159
 
Obr. 1. Zesilovač s tunerem FM (design Time®)

Obr. 2. Snadná instalace zesilovače s tunerem FM v samostatné místnosti