časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení svítidly ing. Castaldi illuminazione

|

Bc. Luděk Hruš, Enika spol. s r. o.

 

Více než desetiletá úspěšná spolupráce váže českou společnost Enika spol. s r. o. a italskou ing. Castaldi illumininazione. Tuto rodinnou firmu založil elektrotechnický inženýr Enrico Castaldi již před druhou světovou válkou. Ačkoliv se firma zprvu soustředila na vývoj a výrobu svítidel do výbušného prostředí a svítidel vodě odolných, v současnosti vyvíjí a vyrábí designová svítidla pro projekty architekturního osvětlení. Úzká spolupráce společnosti ing. Castaldi illuminazione s architekty a designéry na projektech a při konstrukci nových svítidel má dlouhou tradici.
Se zázemím, ve kterém svítidla ing. Castaldi illuminazione vznikají, již byli čtenáři krátce seznámeni v časopise Světlo č. 4/2007, str. 16. V předkládaném článku jsou na několika zajímavých architekturních projektech představeny příklady použití těchto svítidel.
 

Náměstí Airaldi Durante, Alassio, Itálie (obr. 1, obr. 2)

Náměstí v centru známého historického městečka Alassio v Ligurii leží přímo u moře a je jedním z několika dobře prostorově řešených a snadno identifikovatelných míst podél pobřeží v Alassiu. Je odsud nádherný výhled na moře a pobřeží. K posezení láká pět velkých kruhových ostrůvků zeleně lemovaných lavičkami. Osvětlení těchto odpočinkových míst zajišťují svítidla D47 pollicino a D44 tellux s diodami LED. Zemní svítidla D44 tellux/T3, osvětlující palmu a modřín uprostřed každého kruhu, mají kvalitní antikorozní úpravu povrchu, nízkou povrchovou teplotu krycího skla a vysoké krytí IP67. Orientační svítidla D47 pollicino, osazená LED 1,6 W, jsou umístěna pod sedací částí laviček. Vzhledem ke své úspornosti, kvalitnímu zpracování a odolnosti proti vandalům jsou k tomuto použití mimořádně vhodná.
Architekti tak v blízkosti moře uprostřed náměstí s kostelíkem vykouzlili po pomocí světla magické místo pro večerní relaxaci.
Projekt: skupina architektů UNA2
Svítidla: ing. Castaldi illuminazione –
D47 pollicino a D44 tellux
 

Osvětlení historické cesty, Assisi, Itálie (obr. 3, obr. 4)

Silnice z města Assisi do vesničky Santa Maria degli Angeli, vinoucí se nedaleko města Perugia v Umbrii, představovala hlavní historickou trasu františkánů. Spojovala dvě hlavní náboženská místa zasvěcená sv. Františkovi. Kdysi byla také spojnicí s kaplí na úpatí nedalekého kopce. Historický odkaz zmíněné cesty byl v současnosti důvodem pro její obnovení a úpravu. Cihlová cesta je nejen fascinujícím svědectvím o náboženské minulosti, ale také nabízí neopakovatelný výhled na okolní krajinu, především na město Assisi. Večerní procházku po ní umocní magické osvětlení svítidly D31 zack od firmy ing. Castaldi illuminazione. Pro své rozměry a tvar je toto svítidlo elegantní a diskrétní i za denního světla. Díky efektnímu hvězdicovému rozložení svítivosti a odolnosti proti vandalům je velmi vhodné k osvětlení veřejných prostorů a komunikací.
Projekt: Tarlazzi/Comet, Roberto Venarucci
Svítidla: ing. Castaldi illuminazione – D31 zack
 

Osvětlení promenády okolo jezer, Mantova, Itálie (obr. 5 až obr. 7)

Historické město Mantova v Lombardii je architekturním klenotem. Je obklopeno zelení, v níž se nacházejí tři velká jezera. Pro osvětlení pěší promenády okolo jezer, kde i ve večerních hodinách panuje čilý ruch, navrhl architekt Piero Castiglioni originální řešení. Vybral svítidlo malých rozměrů s nízkou energetickou náročností, nepatrným vlivem na ekologii a s diodami LED – tedy D46 diablo od ing. Castaldi illuminazione. Toto svítidlo je díky vysokému stupni krytí IP67 vhodné pro umístění do často zaplavovaných oblastí.
D46 diablo je robustní designový prvek vyrobený z litého železa. Tvarem připomíná elegantní sedátko pro každodenní použití. Světelným zdrojem jsou tři 1W diody LED, jež jsou řízeny elek tronickým předřadníkem napájeným síťovým napětím. Výhodou svítidla D46 je také ochrana odpojovačem proti úrazu elektrickým proudem, což usnadňuje údržbu. Toto svítidlo se ukázalo jako velmi vhodné k řešení osvětlení celé promenády v délce 2 km (příkon na 1 km je menší než 600 W). Svítidla jsou propojena
dvouvodičovým kabelem o průřezu 2× 2,5 mm2.
Projekt byl velmi kladně hodnocen nejen občany města, ale i ekologickými aktivisty.
Projekt: Studio Cerri & Associati Engineering a Piero Castiglioni S.r.l.
Svítidlo: ing. Castaldi illuminazione – D46 diablo
 

Osvětlení promenády podél mořského pobřeží, San Benedetto del Tronto, Itálie (obr. 8)

Dalším projektem, kde bylo použito designové svítidlo D46 diablo, je pěší promenáda dlouhá téměř 1 km u mořského pobřeží v přístavním městě San Benedetto del Tronto. Nábřeží je známé obrovskými bílými kameny sestavenými do soch vytvořených osmdesáti umělci, které promenádu po jedné straně lemují. Elegantně a diskrétně tuto cestu osvětluje 80 svítidel D46 diablo (celkový příkon je menší než 300 W). Výsledné osvětlení dodává tomuto kouzelnému místu mystický nádech.
Projekt: arch. Farnush Davarpanah a arch. Alessandro Brutti
Svítidlo: ing. Castaldi illuminazione – D46 diablo
(Text a foto: ing. Castaldi illuminazione, Miláno)
 
Výhradní zastoupení v ČR a SR:
Enika spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: +420 493 773 338
 
Obr. 1. Detail svítidla pollicino
Obr. 2. Náměstí v Alassiu s podsvětlenými kruhovými lavicemi
Obr. 3. Podmanivé osvětlení staré cesty františkánů
Obr. 4. Svítidlo D31 zack pro osvětlování komunikací
Obr. 5. Svítidla LED D46 diablo v Mantově
Obr. 6. Nábřeží jezera v Mantově
Obr. 7. D46 diablo neoslňuje chodce ani nepropouští světlo do horního poloprostoru
Obr. 8. Nábřeží v San Benedettu