časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Architekturní osvětlení lázeňského Hotelu Kolonáda

|

Bc. Luděk Hruš, Enika spol. s r. o.
 
V nedávné době se pracovníci společnosti Enika podíleli na zajímavém projektu architekturního osvětlení lázeňského Hotelu Kolonáda v Karlových Varech.
 
Současný Hotel Kolonáda vznikl v roce 1997 renovací a sloučením čtyř sousedících lázeňských domů. Nyní slouží jak lázeňským  ostům, tak ostatním návštěvníkům Karlových Varů. Hotel disponuje dvěma restauracemi, balneoprovozem, saunou, soláriem, kosmetickým salonem, kadeřnictvím, bazénem apod.
 
Projekt osvětlení vypracovala, svítidla vybrala a dodala firma ENIKA spol. s r. o. Nová Paka spolu s firmou Elektromontáže Švejstil s. r. o. z Karlových Varů, která také provedla montážní práce.
 

Originální řešení

Zákazníkovi se z mnoha variant nejvíce zalíbilo originální řešení založené na použití japonských průmyslových 24V svítidel Patlite CLM – 24 osazených pěti diodami LED značky Nichia a primárně určených k osvětlení na obráběcích strojích. Pro celý hotel bylo ve dvou etapách dodáno 127 svítidel.
 
Hlavním argumentem pro použití svítidel LED bylo to, že svítidla CLM – 24 s příkonem 3 W (5× 0,6 W) splňují požadavky na  nízkou energetickou spotřebu a stupeň krytí IP67 umožnil bezproblémové venkovní použití. Rozmezí pracovních teplot mezi – 25 a 60 °C spolu s odolným hliníkovým tělem svítidla a borosilikátovým krycím sklem bylo ideální pro venkovní instalaci.
 
Bílý barevný tón světla zdrojů – LED osazených plastovými čočkami, dotvářejícími úzké rozložení svítivosti s úhlem poloviční svítivosti 10°, vyhovoval představám investora. Jelikož Hotel Kolonáda právě prošel rekonstrukcí fasády, a nebylo
možné zasahovat do její struktury, byla zásadní podmínkou šetrná montáž elektroinstalace. Proto byly rozvody vedeny
pod římsami a svítidla přinýtována na parapet. Při instalaci byly s úspěchem použity a elektromontéry oceněny rozbočovací
krabičky typu Tee Box THA.200 s krytím IP54 pro tří- až pětižilové vodiče, rovněž dodané firmou Enika spol. s r. o.
 
Vzhledem k odlišnému stavebnímu charakteru jednotlivých lázeňských domů tvořících Hotel Kolonáda bylo přáním zákazníka ctít tyto rozdíly i při nočním nasvícení. Nejstarší část budovy, bývalý Hotel Rafia pocházející z druhé poloviny 19. století, si zasloužila nejvíce pozornosti a její nová fasáda byla nasvětlena ve všech třech patrech. Za povšimnutí stojí detailní nasvícení zdobení okolo oken (obr. 5). Pro odlišení od secesní budovy byla druhá část osvětlena pouze v prvním a třetím patře, přičemž druhé patro s balkony a čtvrté patro zůstaly neosvětleny, a vyniklo tak architektonicky zajímavější křídlo.
 

Výsledný efekt a úspora

Výsledkem celého projektu osvětlení lázeňského Hotelu Kolonáda je nejen esteticky zvládnuté osvětlení fasády budovy na nábřeží říčky Teplé, ale zejména konečný a dlouhodobý efekt v podobě úspory energií a nákladů na údržbu. Při porovnání podobného projektu realizovaného např. s 50W halogenovými žárovkami v architektonických svítidlech (viz Hotel Carlsbad Plaza.., Světlo 3/2006, str. 32–34), jež poskytují teplejší barevný tón, lze zjistit propastný rozdíl v nákladech na elektrickou energii a údržbu. Činí-li
příkon 127 ks 3W svítidel LED necelých 400 W, za předpokladu použití stejného počtu svítidel s halogenovými žárovkami by dosáhl jejich příkon více než 6 kW. Navíc se halogenové žárovky vyměňují zhruba desetkrát častěji než diody LED. Po započítání nákladů na zdroje, montážní práce a popř. nová těsnění krycích skel vycházejí při uvedené frekvenci výměny svítidla LED cenově jednoznačně výhodnější.
 
Foto: Václav Šourek
 
Enika spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: +420 493 773 311