časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Apollo LED – specialista na LED osvětlení v průmyslu a obchodu

|

Společnost Apollo LED je od 1. ledna 2010 výhradním dovozcem a distributorem LED zdrojů značky LightDec od společnosti OnTopx. OnTopx Trading Co. Ltd. byla založena v roce 2003 a má hlavní sídlo v Hongkongu s pobočkami po celém světě.
 
Firma Apollo LED je jednou z prvních společností, která nabídla na českém trhu trubicové LED zdroje (s obchodním názvem
LED zářivky) a v roce 2010 se stala členem České rady pro šetrné budovy.
 

Produkty LightDec a jejich přednosti

 
Mezi produkty, které firma Apollo LED nabízí, patří trubicové LED zdroje, reflektorové LED zdroje (s obchodním názvem LED spoty) a stropní svítidla.
 
LED osvětlení LightDec především výrazně snižuje spotřebu elektrické energie o 60 až 90 % a současně chrání životní prostředí. Další výhodou LED zdrojů je jejich menší zahřívání (asi o 40 %) v porovnání s běžnou zářivkou. Vzhledem k velmi dlouhému životu (až 50 000 h) je návratnost investic do osvětlení poměrně rychlá i přesto, že pořizovací náklady na LED osvětlení jsou větší.
 
Jinou předností těchto světelných zdrojů je jejich nerozbitnost a bezpečnost, neboť neobsahují křehká vlákna (elektrody), toxické plyny nebo sklo (trubice jsou z plastu), a proto jsou zdravotně zcela nezávadné. Vydrží častou frekvenci zapínání a vypínání a zároveň jsou vhodné k dlouhodobému svícení.
 
Od roku 2011 budou všechny trubicové LED zdroje společnosti LightDec splňovat standart IP67(trubice jsou vodotěsné).
 
Produkty LightDec mají veškeré certifikáty požadované EU od TÜV Rheinland Group a jsou kompatibilní se standardními kolíkovými paticemi G13. Trubicové LED zdroje LightDec jsou prvním výrobkem, který získal certifikát VDE. Tyto výrobky mají pojištění odpovědnosti u Lloyd London a záruka na ně je 30 měsíců.
 
Využití našich výrobků je velice různorodé. Jsme schopni osvětlit vše od kanceláří, obchodů, nemocnic, přes parkovací garáže a výrobní haly až po reklamní plochy, benzinové stanice a komunikace,“ říká Andre Heinlein, ředitel firmy Apollo LED.
 
Novým zákazníkům také nabízíme osobní prezentaci a v případě zájmu bezplatné zapůjčení našich produktů k testovacímu provozu. Při uvedení současně používaných světelných zdrojů také rádi vypracujeme návrh na alternativy s LED zdroji podle požadavků zákazníka a kalkulaci úspor provozních nákladů a návratnosti investic,“ dodává Andre Heinlein.
 

Pronájem trubicových LED zdrojů

 
Nový produkt od firmy Apollo LED vznikl při hledání možnosti pro manažery a správce institucionálních budov, kteří nemohou investovat do nemovitosti ani jim není povoleno financování od vedení firmy.
 
Pronájem LED zářivek firma nabízí klientům v případě, že svítí 24 hodin denně (např. v garážích, na nouzových schodištích),
na čtyři roky s garantovanou úsporou 20 % ze skutečných nákladů na energie na osvětlení. Přičemž platí, že tento nájem se může počítat do rozpisu služeb.
 
Například je-li garáž osvětlena 1 000 LED trubicemi o délce 1,5 m 24 h denně, kde se za roční spotřebu zaplatí přibližně 1,5 mil. korun, s pronájmem od firmy bude roční cena 1,2 mil. korun (náklady se dělí na snížené náklady za energii + pronájem zářivek).
 

Reference firmy Apollo LED

 
V případě všech referencí byly použity produkty firmy Apollo LED v již instalovaných svítidlech s paticemi G13.
– Byla osvětlena pobočka České spořitelny na Václavském náměstí 26, Praha 1. Potvrdilo se, že během měření (asi jeden měsíc) byla spotřeba elektrické energie nižší o 58 %. Zaměstnanci banky jsou se světlem spokojeni, je dostatečné a přitom není nepříjemné.
Použili jsme přibližně 360 LED trubic o délce 60 cm a 50 LED trubic o délce 150 cm s teplotou chromatičnosti 4 000 K. Volili jsme zde trubice s mléčným sklem, aby bylo omezeno oslnění. Při indexu Ra = 80 je podání barev v pobočce přirozené (obr. 1).
  • Facility manager obchodního centra Palladium vypočítal, že investice do našich LED zářivek v garáži tohoto centra se jim vrátí v době kratší než dva roky.
  • V logistické hale jsme testovali trubicové LED zdroje s reflektorem s úhlem poloviční svítivosti 70° z výšky 10 m. Naměřili jsme o 30 % větší intenzitu osvětlení než u standardních zářivek, což je pro haly výborné (obr. 3).
  • Jednou z našich zahraničních referencí je švýcarská firma Migros. V jejím supermarketu bylo na 500 m2 nainstalováno 400 trubicových LED zdrojů a 80 LED spotů a výsledkem je snížení celkových výdajů za energie o 25 % (obr. 4). Proto společnost Migros instaluje naše osvětlení do všech nově postavených poboček.
  • Nejnovější zahraniční reference našeho osvětlení jsou garáže letiště v Mnichově (obr. 2). Zde výrobky značky LightDec vyhrály veřejnou soutěž z celkového počtu třinácti nabídek. Současně je zde již osazeno 6 000 trubicových LED zdrojů, celkový počet dosáhne přibližně 120 000 zdrojů.
Firma Apollo LED uvítá spolupráci se všemi firmami či maloobchody a velkoobchody.
Andre Heinlein apollo LED s. r. o., Czech republic
tel.: +420 224 222 587
mobil: +420 603 560 000
fax: +420 224 222 641
 
Obr. 1. Pobočka České spořitelny osvětlená trubicovými LED zdroji; zde je potvrzeno, že za dobu měření byla spotřeba elektrické energie o 58 % nižší a zaměstnanci banky jsou se světlem spokojeni
Obr. 2. Osvětlení garáží mnichovského letiště; zde výrobky značky LightDec vyhrály veřejnou soutěž z celkového počtu třinácti nabídek
Obr. 3. Testování trubicových LED zdrojů LightDec s reflektorem s úhlem poloviční svítivosti 70° z výšky 10 m v logistické hale, zde byla naměřena o 30 % větší intenzita osvětlení
Obr. 4. Ukázka osvětlení supermarketu švýcarské firmy Migros trubicovými LED zdroji a reflektorovými LED zdroji (LED spoty) LightDec
Obr. 5. Porovnání osvětlení zářivkami (vlevo) a trubicovými LED zdroji LightDec (vpravo)
Obr. 6. Reflektorový LED zdroj (LED spot) LightDec