časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Aliance Zenaro – nová globální společnost v LED osvětlení

|

V dubnu letošního roku oznámili na výstavě Light+Building tři zakládající členové – Everlight Electronics Co. (Tchaj-pej,Tchaj-wan), Lighting Competence Center GmbH (Karlsruhe,Německo) a Aphos Lighting (Texas,USA) – vznik nové celosvětové aliance Zenaro. Jejím smyslem je využití synergie předního světového výrobce LED (Everlight), výzkumného centra světelných technologií (LCC) a zkušeného výrobce LED svítidel (Aphos) k dosažení maximálního efektu pro zákazníky při použití LED osvětlení.
 
Prvními viditelnými přínosy jsou rozšíření sortimentu o další modely svítidel pro veřejné osvětlení a vstup do zcela nového segmentu interiérových svítidel.
 
Architekti, projektanti či investoři tak nyní mají mnohem širší výběr jak designu, tak optických charakteristik či výkonu. Designově zajímavé svítidlo Dolphin je nyní k dispozici s příkony od 48 do 120 W a měrným výkonem až 93 lm/W (60 W, 5 000 K). To společně s dokonalou optikou konstruovanou tak, že neklade cestě světla od zdroje žádnou překážku, dává možnost nahradit svítidla o vyšším příkonu při zachování či zlepšení výsledného osvětlení prostoru. K dispozici jsou tři různé optiky pro použití v různých aplikacích. Na obr. 1 je příklad použití pro osvětlení komunikace kategorie ME-2 podle normy ČSN EN 13201 (Darmstadt, Německo). V tomto případě bylo využito zavěšení na laně. Na obr. 2 je ukázán příklad klasické montáže na sloupy (Singen, Německo) na komunikaci nižší kategorie.
 
K osvětlení menších prostor je vhodné subtilnější svítidlo Sylph s příkonem 30 až 60 W pro montáž na sloup nebo výkonově stejné svítidlo Caveled pro montáž na strop.
 
Řada svítidel Solera přináší střízlivý technický design, vynikající světelné vlastnosti a americkou kvalitu. Svítidlo chráněné několika patenty se vyrábí ve třech variantách – RW pro silnice, AL pro ostatní venkovní plochy a CL pro montáž na strop. Všechny varianty jsou dostupné v příkonech 37 až 120 W s měrným výkonem až 96 lm/W a širokou paletou teplot chromatičnosti od 3 000 K/Ra 80 po 6 500 K/Ra 75. K dispozici jsou tři základní verze optiky, pro zajímavé projekty je možné díky konstrukci svítidla nabídnout
i zákaznickou variantu.
 
Ze společné dílny pochází nejnovější svítidlo – Zenaro Sydney, vhodné k osvětlení hlavních ulic či parkovišť. Dostupné je zatím v příkonech od 48 do 90 W. Sydney doplňuje nabídku designů pro takové prostory, kde je architektem požadována jednoduchá elegance oblých tvarů.
 
Základní technické údaje svítidel jsou uvedeny v tab. 1.
 
Díky výborným vlastnostem a vysoké kvalitě současně s velmi příznivou cenou lze realizovat mnoho zajímavých projektů, včetně tak prestižních, jako je osvětlení mostu v Šanghaji instalované při příležitosti světové výstavy Expo 2010 (obr. 3).
 
Zástupcem aliance Zenaro pro Českou republiku a Slovensko je společnost MSC-Vertriebs-CZ s. r. o., kde můžete získat další technické a obchodní informace.
 
Kontakty: Tomáš Ládr, tlad@msc-ge.com, tel.: +420 251 562 987.
 
Obr. 1. Svítidlo Dolphin – instalace na laně – komunikace kategorie ME-2 (Darmstadt, Německo)
Obr. 2. Svítidlo Dolphin – instalace na sloupu (Singen, Německo)
Obr. 3. Osvětlení mostu Nanpu při příležitosti výstavy Expo 2010 (Šanghaj, Čína)
 

Tab. 1. Přehled LED svítidel pro venkovní osvětlení – Zenaro Lighting