časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zástupci ČEZ Distribuce a Enedis jednali v Praze o smart grid projektu INTERFLEX, odstartuje v lednu

4. 1. 2017 | ČEZ a.s. | www.cez.cz

Zástupci z vedení distribučních společností ČEZ Distribuce a Enedis jednali v předvánoční čas v Praze o evropském projektu INTERFLEX, který je zaměřen na zvyšování flexibility evropských distribučních sítí. V rámci setkání byla podepsána tzv. Konsorciální smlouva projektu, čímž byla formálně zakončena fáze přípravy projektu a v lednu 2017 bude projekt odstartován.

„Naši účast na projektu INTERFLEX vnímám jako pozitivní ať už z odborného hlediska, nebo i z pohledu naší narůstající angažovanosti na evropské úrovni. Naši partneři ze společnosti Enedis jsou jedním z lídrů v inovacích v našem oboru a vzhledem k tomu, že také naše know-how má Evropě co nabídnout, můžeme s nimi stát v jedné linii,“ říká předseda představenstva společnosti ČEZ Distribuce Richard Vidlička.

Po realizaci projektu SmarRegion Vrchlabí je tak INTERFLEX dalším evropským projektem, kterého se ČEZ Distribuce aktivně účastní. INTERFLEX dokončil negociační fázi (tedy fázi vyjednání podmínek, za jakých bude projekt realizován) a podpisem Grantové dohody s Evropskou komisí (EK) je potvrzena jeho realizace. Koordinátor projektu, francouzský distributor elektrické energie – Enedis (dříve ERDF), a zástupce EK podepsali dne 1. prosince 2016 Grantovou dohodu, která určuje obsah i rozsah projektu. Projekt InterFlex, podpořený z programu H2020, je zaměřený na zvyšování flexibility evropských distribučních sítí, jeho zahájení je stanoveno na 1. ledna 2017.

Zleva za ČEZ distribuce Rrichard Vidlička a za Enedis Remy Garaude Verdier

Společnost ČEZ Distribuce plánuje v projektu INTERFLEX testovat prioritní témata smart grids zaměřená na integraci obnovitelných a decentrálních zdrojů do distribuční soustavy, akumulaci elektrické energie a integraci dobíjecích stanic pro elektromobily do distribuční soustavy. Získané poznatky pak budou tvořit vstupy do obecných pracovních balíčků a zajistí tak jejich posouzení a možné nasazení na celoevropské úrovni.

„Navázali jsme na úspěšnou spolupráci na evropské úrovni a společně s našimi partnery zformovali silné konsorcium, které sestavilo projekt splňující přísná kritéria Evropské komise. V projektu hrajeme klíčovou roli nejen z pohledu garance dodání výstupů z našeho pracovního balíčku, ale zastáváme také roli technického ředitele celého projektu, což je role, které si velmi vážíme,“ říká vedoucí odboru Business strategie Radek Lamich.

Partnery demonstračního projektu vedeného společností ČEZ Distribuce (WP6) jsou Austrian Institute of Technology, ČEZ Solární, Fronius, Schneider Electric a Siemens.

„V našem demonstračním projektu se zaměřujeme na několik klíčových oblastí. Zvýšení připojitelnosti decentrálních zdrojů na hladině nn a vn díky cílené regulaci jalového výkonu; testování pokročilých funkcí dobíjecích stojanů pro elektromobily; a v neposlední řadě také testování vlivu výroby střešních fotovoltaických elektráren ve spojení s akumulací elektrické energie v bateriích u zákazníka na distribuční soustavu“ říká projektový manažer demonstračního balíčku vedeného společností ČEZ Distribuce Stanislav Hes.

Společnost ČEZ Distribuce od projektu očekává reálné otestování konceptů, které zajistí možnost zvýšit připojitelnost decentrálních zdrojů na hladině nn a vn a dále otestování konceptu efektivní integrace dobíjecích stanic pro elektromobily do distribuční soustavy.

Projektu INTERFLEX vedeného společností Enedis se účastní pět provozovatelů distribučních soustav (Avacon [DE], ČEZ Distribuce [CZ], Enedis [FR], Enexis [NL], EON [SE]) společně s dodavateli, obchodníky s elektrickou energií a výzkumnými organizacemi tvoří dvacetičlenné projektové konsorcium. InterFlex sestává z celkem devíti pracovních balíčků: pět demonstračních projektů (každý vede jeden z účastnících se provozovatelů distribuční soustavy) a čtyři obecné pracovní balíčky (Management, Technická specifikace, Analýza využitelnosti, Publicita).

„Horizont 2020 – rámcový program EU pro výzkum a inovace“ (H2020, Horizon2020), jak zní celý název programu, je největším a nejvýznamnějším programem EU financujícm výzkumné, vývojové, demonstrační i inovační projekty na evropské úrovni. H2020 se zaměřuje na větší podporu inovací, klade důraz na propojení výzkumu a inovací v návaznosti na trh a na vytváření podnikatelských příležitostí.

Projekt INTERFLEX byl podpořen z tématu LCE-2-2016 (Demonstration of smart grid, storage and system integration technologies with increasing share of renewables: distribution system), je to téma zaměřené na výzkum a testování chytrých distribučních sítí, akumulace a integraci systémových technologií v prostředí zvyšujícího se podílu obnovitelných zdrojů energie.

Tiskové materiály ČEZ