časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Začíná sedmý ročník Signal Festivalu, letos ve jménu revoluce

9. 10. 2019 | Signal Festival | www.signalfestival.com

Sedmý ročník Signal Festivalu na téma revoluce začíná ve čtvrtek 10. října a pražské ulice budou téměř dvě desítky instalací hostit do nedělní půlnoci. Návštěvníkům představí světelné umění na třech trasách vedoucích Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem. celkem 18 instalací bude 12 umístěných na zcela nových lokacích. Poprvé se rozsvítí například základní škola nebo ministerstvo dopravy. Mezi nejvýraznější jména letošního ročníku patří architektka Eva Jiřičná a její tajemná instalace ve Vojanových sadech. Novinkou je mapa zadarmo v rámci festivalové aplikace a spolupráce s ekologickým projektem Sázíme stromy. Slavnostní zahájení proběhne 10. října v 19 hodin na Smetanově nábřeží u nejrozsáhlejší instalace v historii festivalu od audiovizuálního umělce Jakuba Peška.

„Každý rok na Signal Festival dorazí skoro 600 000 lidí. To je víc než do Veletržního paláce nebo Národního technického muzea a v návštěvnosti pražských památek a akcí jsme hned druzí za Pražským hradem. Letošní ročník provází 30. výročí sametové revoluce. Vnímáme to nejen jako příležitost k ohlédnutí do historie, ale i pohled do budoucnosti a prostor pro změnu. Samotný Signal Festival od svého počátku prošel také revolucí. Naším cílem už není jen samotná prezentace instalací, ale hlavně silný umělecký zážitek a představení a podpora současných umělců a společenských témat. Díky festivalu už vzniklo přes 70 nových uměleckých děl, na které vynaložil 45 milionů korun,“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta.

Významní umělci a nové lokace

Signal Festival představí tradičně tvorbu jak českých, tak zahraničních umělců, kterou návštěvníci uvidí na třech trasách vedoucích Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem. Mezi nejvýraznější jména letošního ročníku patří světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, která se svým studiem AI-DESIGN odhalí ve Vojanových sadech tajemný světelný meteorit. Do barokního komplexu Invalidovny a zároveň i do minulosti zavede návštěvníky projekt uměleckého uskupení Big Light s názvem I’m Leaving the Body. Největší instalace v historii celého festivalu bude promítána nad hladinou Vltavy na 180 000 m3 mezi Smetanovým nábřežím a Střeleckým ostrovem. Za jejím vznikem stojí audiovizuální umělec Jakub Pešek a partnersky instalaci podpořila ING banka. Z celkem 18 instalací bude 12 umístěných na zcela nových lokacích. Do areálu Invalidovny, parku Lannova nebo třeba Ministerstva dopravy se letos návštěvníci podívají úplně poprvé. Dvě třetiny instalací jsou přístupné zdarma.

Videomappingy a hudební program

Oblíbený 3D videomapping se letos odehraje na malostranské trase na fasádě Tyršova domu, kterou rozehraje projekce na téma revoluce od ukrajinského studia SKILZ. Kostel na Karlínském náměstí se rozhýbe videomappingem od tureckého studia Nohlab. Novinkou letošního roku je hravá projekce od italského studia ILLO na budovu základní školy na Lyčkově náměstí, která potěší hlavně malé návštěvníky festivalu. V kostele U Salvátora bude opět k vidění jedinečné propojení hudby a světelného umění, tentokrát od čtveřice mladých umělců, kteří pod střechou kostela vytvoří bouřkový mrak a přenesou návštěvníky festivalu mimo realitu pražských ulic.

Galerijní zóna

Letos zahrnuje placená Galerijní zóna festivalu České muzeum hudby, kde se představí istanbulský umělec Memo Akten, Zrcadlovou kapli Klementina s instalací italského studia fuse* nebo Galerii Kooperativy, která se pomocí laserů a hudby promění pod vedením ruského studia Dreamlaser. Dále je součástí zóny barokní areál Invalidovna, Ministerstvo dopravy a Vojanovy sady. Vstupné do všech šesti míst společně se vstupem na 3D videomapping bude letos možné zakoupit jednotně v rámci Signal Passu, který stojí 250 Kč v předprodeji, na místě 300 Kč. Ostatní instalace Signal Festivalu jsou přístupné zdarma.

Signal sází stromy

Signal Festival se letos rozhodl spojit síly s odborníky z ekologického projektu Sázíme stromy, který se zabývá obnovou zeleně v krajině a společně se svými návštěvníky vysází alej u obce Únětice. Cílem této spolupráce je zanechat stálou a udržitelnou stopu a je součástí celkové ekologické proměny festivalu. Letošní projekt je možné podpořit při koupi Signal Passu přes síť GoOut anebo přímo na festivalu zakoupením přírodní brože ze stromové kůry.

Společná zpráva

Paní Ivana Gottová a zástupci Signal Festivalu byli konfrontováni se situací, kdy se v pátek dne 11. 10. 2019 má konat v Paláci Žofín veřejné rozloučení se zesnulým Karlem Gottem a na nedalekém Smetanově nábřeží má od 19 hodin večer probíhat část Signal Festivalu v podobě světelné instalace. Proto se dohodli, že se obě události uskuteční, a to se vzájemným porozuměním, respektem a úctou. Karel Gott by si žádné rušení kulturní události nepřál. Vzájemný respekt paní Ivany Gottové a Signal Festivalu je dobrým signálem pro návštěvníky obou událostí a může jít příkladem návštěvníkům obou událostí.

V sobotu 12. října, v den státního smutku, uctí Signal Festival památku Karla Gotta minutou ticha v 19:00 na Karlínském náměstí.

Praktické informace a omezená rychlost v ulicích

Mapa provázející po jednotlivých instalacích bude letos poprvé zadarmo a to v rámci festivalové aplikace díky spolupráci s partnerem ING bankou ve verzi pro iOS a Android. Infopointy budou pro návštěvníky k dispozici na Kampě, Karlínském náměstí a Staroměstském náměstí.

Foodtrucky, stánky a bary s širokým výběrem jídla i pití budou připraveny na Kampě, Invalidovně, Karlínském náměstí a u Tyršova domu. V průběhu celého festivalu bude možné navštívit NEON FOOD LOUNGE pod taktovkou Zátiší Catering na Kampě.

Dopravní rychlost bude v době konání festivalu omezena na 30 kilometrů v hodině na Praze 1 a 8. Další dopravní omezení se budou týkat Smetanova nábřeží, Mostu Legií a ulice Křižíkova. Aktuální situaci bude možné sledovat pomocí navigační aplikace Waze. V průběhu festivalových večerů bude k dispozici bezplatná linka 800 100 991, která poskytne informace o dopravě v rámci festivalu a aktuálním stavu provozu.

Signal Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 10. října v 19 hodin na Smetanově nábřeží u nejrozsáhlejší instalace v historii festivalu, kterou připravil audiovizuální umělec Jakub Pešek. Každý večer bude festival probíhat od 19 do 24 hodin.

Tiskové materiály Signal Festival

Edit 12.10.2019 - níže v galerii naleznete fotky SIGNAL 2019