časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Za účasti GirlsSAT týmu ze SPŠE Ječná otevřelo ESERO slavnostně vzdělávací kancelář v Praze

4. 6. 2015 | ESERO Czech republic | esero.scientica.cz

Dne 1.6. 2015 se v prostorách Karolina Univerzity Karlovy v Praze konalo slavnostní otevření české pobočky vzdělávací kanceláře Evropské kosmické agentury (ESA), tzv. kanceláře ESERO (European Space Education Resource Office) pro Českou republiku. Akce se zúčastní zástupci Evropské kosmické agentury, Ministerstva dopravy a partnerských organizací

ESERO ČR je oficiální vzdělávací kancelář ESA, jejímž hlavním cílem je využití témat vesmíru a kosmických aktivit ke zvýšení zájmu žáků o přírodovědné a technické obory. ESERO ČR nabídne učitelům středních a základních škol široké spektrum vzdělávacích programů pro výuku ve třídách, akreditovaných školení, workshopů a konferencí. Předmětem činnosti kanceláře bude také zvyšování povědomí o kosmických aktivitách v ČR, příprava vhodných studijních materiálů, rozšiřování výuky STEM předmětů, pořádání setkání odborníků v oblasti kosmické problematiky s učiteli a žáky, vnitrostátní koordinace účasti na vzdělávacích projektech ESA, atd.

Na slavnostním zahájení představil svou činnost také tým GirlsSAT 2015 ze SPŠE Ječná, který se bude ve dnech 25. až 28. června 2015 účastnit finále evropské soutěže CanSat v Portugalském Santa Cruz.

CanSaty jsou malé studentské napodobeniny družic uložené do třetinkové plechovky od nápoje, do níž se vejdou vybrané základní systémy, které lze nalézt i ve skutečných kosmických sondách. Soutěž European CanSat Competition vyžaduje, aby každý soutěžní exemplář splnil základní úkoly, jimiž jsou naměření teploty a tlaku vzduchu a odeslání těchto dat pozemní přijímací stanici alespoň jednou za sekundu. Kromě toho musí každý soutěžní CanSat splnit ještě druhý úkol, navržený a připravený samotným soutěžním týmem. Může jít o měření dalších parametrů okolního prostředí, jako je zrychlení, poloha, nebo okolní radiace, nebo může být provedeno přistání s použitím vlastních navržených mechanismů.

Je to již potřetí, co tým ze SPŠE Ječná pod vedením Ing. Vladimíra Váni postoupil do finále této soutěže. 

Více o orevřření kanceláře například Český rozhlas