časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vznášející se skateboard od Lexusu: Jak funguje a proč nebude v blízké budoucnosti k prodeji

1. 7. 2015 | BGR | www.bgr.com

Je tomu několik dní, co Lexus vypustil video, ve kterém představil vznášející se skateboard Slide a na Youtube se mu dostalo velké pozornosti. Díky filmové sérii Návrat do budoucnosti se fanoušci skateboardingu po celém světě nemohli tohoto "prkna" dočkat a není náhodou, že Lexus představil své reklamní video právě letos.

Je možné, že vznášející se skateboard skutečně existuje? I když někdo věří, že Slide je ve skutečnosti podvod, Wired vyrukoval s vysvětlením technologie na pozadí tohoto produktu a naznačil, že možnost výroby vznášejícího se skateboardu je reálná. Celý princip má co do činění s magnety, elektromagnetickým polem, elektřinou a tekutým dusíkem (což vysvětluje kouř ve videu). V určitém slova smyslu je vznášející se skateboard Slide podobný japonským rychlovlakům, které díky principu odpuzování magnetů vytvářejí iluzi "levitace" a daří se jim dosahovat dech vyrážejících rychlostí.

Vznášející se skateboard od Lexusu

A teď už asi vidíte, v čem je onen háček v případě vznášejícího se skateboardu. Aby mohl skateboard popřít zákon gravitace a levitovat, je zapotřebí pod asfalt nainstalovat magnet. Smyslem Slide bylo zviditelnění automobilky Lexus. Ta neočekávala takový zájem o video se vznášejícím se skateboardem. Proto také Lexus uvedl, že výroba vznášejících se skateboardů zatím není v jeho hledáčku, ale není vyloučeno, že v rámci reklamní kampaně se dočkáme fungující verze. A kdo ví. V budoucnu se konec konců může komerční verze Slide stát realitou.

Celý článek na BGR

Image Credit: Lexus

-jk-