časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vzdělávací program Svět energie

26. 10. 2015 | | www.cez.cz

Učitelé fyziky se seznámili nejen s provozem elektrárny, ale výrobou dveří do letadel.

 

Střední Čechy – Hned dvě říjnová setkání ve středních Čechách mají za sebou pedagogové z celé ČR, které se sdružují v Klubu Svět energie.

Klub Svět energie zastřešuje Skupina ČEZ, přičemž jeho smyslem je, nabídnout učitelům fyziky a dalších přírodovědných předmětů možnost vzdělávání se formou zajímavých seminářů a exkurzí. Nově nabyté zkušenosti a znalosti pak mohou aplikovat během výuky svých předmětů, čímž se stává pro mnohé žáky a studenty zajímavější a poutavější.

Na exkurzi Elektrárny Mělník zavítalo 25 pedagogů ze základních a středních škol v Krucemburku, Táboře, Vratimově, Olomouci, Dřevohosticích, Klášterci nad Ohří, Štěnovicích, Brně, Chomutově, Praze, Ústí nad Orlicí, Vysokém Mýtě, Ostravě, Havlíčkově Brodě, Lipníku nad Bečvou, Mokrovicích a Podbořanech 22. října. Prohlédli si přitom výrobní provozy Elektráren Mělník II a III. „Jsme rádi, že si můžeme podrobně s odborným výkladem prohlédnout elektrárenský provoz. Vždy se lépe během výuky povídá o něčem, co jsme viděli na vlastní oči, než o tom, co známe jen z teorie. Navíc se dostaneme i tam, kam se běžně člověk nepodívá,“ konstatovali během elektrárenské exkurze Zdeněk Vavřín a Jan Konrady, oba ze Střední průmyslové školy dopravní v Praze, kde první vyučují fyziku a chemii a druhý předměty z oblasti strojírenství.

Stejného názoru byli i severočeští fyzikáři Zdeňka Horská ze ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří a Ladislav Kohout ze Střední odborné školy EZOS v Chomutově: „Dá se říci, že jsme pravidelnými účastníky všech akcí, které Klub Svět energie pořádá. Vše je pro nás vždy velkou inspirací. Například během návštěv výrobních a dalších provozů Skupiny ČEZ si můžeme pořídit fotodokumentaci, již dále zúročíme během výuky.“ Hana Hubačová, učitelka matematiky a fyziky na ZŠ ve Štěnovicích u Plzně, k tomu dodává, že je dobré, mít informace z první ruky. Vzhledem k výkladu odborníků je považuje za ověřené, a tudíž je může dál šířit mezi své žáky. „Určitě je i lepší vše vidět na vlastní oči a mít právě v daný okamžik nafocené. Člověk se tak nemusí spoléhat jen na informace z internetu,“ doplňuje slova kolegyně fyzikář Jiří Pavlík ze ZŠ Komenského v Ústí nad Orlicí.

Všichni pedagogové bez rozdílu navíc kvitovali, že exkurze s Klubem Svět energie nejsou jen o výrobě elektrické energie, jak by mohl název napovídat. Vzhledem k tomu, že většina z nich je v klubu deset let a více, mají za sebou i semináře o nejnovějších moderních vyučovacích metodách či přednášky s demonstrací nejrůznějších fyzikálních pokusů. Hlavní ovšem pro ně je, že se dostanou i do hájemství jiných firem a společností. Po návštěvě Elektrárny Mělník tak ještě ve čtvrtek absolvovali prohlídku Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi (MERO ČR) a v pátek zavítali do společnosti LATECOERE Czech Republic, která vyrábí dveře do letadel. Skupina ČEZ jim tak umožňuje nahlédnout pod pokličku nejen svých výrobních, ale i dalších zajímavých provozů, které nějak souvisejí s jejich učitelským posláním.

Vzdělávací program Svět energie založila energetická společnost ČEZ v roce 1992 s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR.  ČEZ je přitom jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání. Mezinárodní mise IAEA OSART, první svého druhu prověřující komplexně provozovatele jaderných elektráren, navíc označila na podzim 2013 vzdělávací program Svět energie a jeho aktivity (Klub Svět energie, besedy se studenty, interaktivní Encyklopedie jádra a další aktivity včetně stáží na jaderných elektrárnách) jako příklad dobré praxe a dala ho za vzor ostatním provozovatelům jaderných elektráren.

Samotný Klub Svět energie v současné době sdružuje již 605 pedagogů ze všech typů základních a středních škol. Semináře spojené s nějakou zajímavých exkurzí či samostatné vesměs dvoudenní exkurze s večerní přednáškou na předem dané téma pořádá několikrát do roka tak, aby se vždy dostalo na co nejvíce zájemců. Již 9. října proto jiná skupina 27 učitelů z celé ČR absolvovala dopolední seminář lektorky Dany Forýtkové zaměřený na využití skupinové práce ve výuce fyziky a ostatních přírodovědných předmětů. Odpoledne pak zavítala do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy, který letos slaví 60. výročí od svého založení. Tamní odborníci je seznámil se současnými projekty ústavu. Následně si všichni prohlédli pracoviště vodíkových technologií a výzkumný jaderný reaktor.

Tiskové materiály ČEZ, a.s.

ČEZ, a.s.

ČEZ, a.s.
Duhová 2/1444
Praha 4
140 53
www.cez.cz