časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výzkumnící vytvořili umělou kůži schopnout cítit tlak

16. 10. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci ze Stanfordu vytvořili umělou „kůži“, která dokáže rozpoznat míru tlaku, který je na ni vyvíjen a v závislosti na tom vysílat elektrický signál přímo do mozkových buněk.

Profesorka chemického inženýrství na Stanfordu, Zhenan Bao, strávila poslední dekádu vývojem materiálu, který napodobuje ohebnost a schopnost hojení lidské kůže a přitom slouží zároveň jako síť, která do mozku vysílá signály každého doteku, změny teploty a bolesti. Cílem výzkumu je vytvoření ohebného elektronického vlákna se zabudovanými senzory, aplikovatelného na protézu. Vlákno by nahradilo některé z funkcí lidské kůže.

Umělá kůže dokáže cítit tlak

Práce profesorky Bao, uveřejněná v časopise Science, se nyní této vizi přibližuje o krok blíže. Tým vedený profesorkou uspěl v napodobení jedné z typických vlastností doteku, kterou je mechanismus, jež nám umožňuje rozeznat rozdíl mezi podáním ruky a pevným stiskem.

„Je to vůbec poprvé, co byl ohebný materiál napodobující kůži schopen detekovat tlak a zároveň přenést signál do nervového systému,“ řekla Bao, která vedla 17 členný tým výzkumníků odpovědných za tento úspěch.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Bao Lab

-jk-