časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výzkumníci učinili další krok k levnějšímu odsolování mořské vody pomocí solární energie

19. 6. 2019 | Rice University | www.rice.edu

Výzkumníci z Laboratoře nanofotoniky (LANP) při Riceově univerzitě dokázali, že je možné navýšit účinnost jejich odsolovacího systému poháněného solární energií o více než 50 % přidáním levných plastových čoček, jež soustředí sluneční světlo na aktivní body.

„Navyšování účinnosti systémů poháněných solární energií probíhá typicky přidáním solárních koncentrátorů a přivedením většího množství světla,“ vysvětluje Pratiksha Dongareová, postgraduální studentka aplikované fyziky na Rice’s Brown School of Engineering a spoluautorka studie. „Náš přístup se odlišuje tím, že využíváme stejné množství světla. Dokázali jsme, že je možné přerozdělit výkon a výrazně navýšit množství produkce čisté vody. To vše při zanedbatelném navýšení ceny.“

Odsolování mořské vody

V rámci svých pokusů výzkumníci rovněž aplikovali speciální nátěr obsahující nanočástice na povrch membrán, které jsou navrženy k přeměně více než 80 % sluneční energie na teplo. Výsledkem bylo další snížení nákladů na výrobu systému. V současné době pracují inženýři na vývoji technologie, kterou by bylo možné používat v odlehlých místech bez přístupu k elektřině.

Celý článek na Rice University

Image Credit: Pratiksha Dongare

-jk-