časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výzkumníci Texaské univerzity představili extrémně natahovací vodivé vlákno

27. 7. 2015 | UT Dallas | www.utdallas.edu

Mezinárodní výzkumný tým Texaské univerzity v Dallasu vyrobil vodivé vlákno, které se dokáže natáhnout až na 14 násobek své původní délky a s přibývající délkou dokonce zvyšuje svou vodivost.

Výzkumný tým používá nová vlákna k výrobě umělých svalů, stejně jako k sestrojování kondenzátorů, jejichž kapacita se při roztažení vláken zdesetinásobí. Vlákna či kabely vyrobené z tohoto materiálu mohou být jednoho použity pro nadmíru elastické elektrické obvody, v robotech nebo exoskeletonech a jejich využití se očekává také např. v letectví, při výrobě senzorů či pro použití v každodenním životě jako natahovací nabíjecí kabely.

Nové vlákno vyniká vynikajícími schopnostmi

Ve studii publikované v časopise Science výzkumníci popisují, jak dokázali zkonstruovat vlákna tím, že obalili gumové jádro pomocí tenkých vodivých destiček vyrobených z nanotrubiček a tak zformovali jakýsi obal. Nová vlákna se od konvenčních materiálů odlišují v mnoha směrech. Když například dojde k napnutí konvenčního vlákna, přibývání na délce a s tím související smršťování v příčném řezu omezuje proudění elektronů v materiálu. V případě nového vlákna však dochází jen k nepatrné změně v elektrickém odporu, uvedl dr. Ray Baughman, spoluautor studie a ředitel Alan G. MacDiarmid NanoTech Institute Texaské univerzity v Dallasu.

Jedním z tajemství roztažnosti nového vodivého vlákna jsou ohebné karbonové nanotrubičky. Jelikož gumové jádro je potaženo nanovlákny a při pokusech je natahováno podélně, dochází k tomu, že po uvolnění se karbonové nanotrubičky vždy scelí a umožní opakované napínání.

Celý článek na UT Dallas

Image Credit: UT Dallas

-jk-