časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výzkumníci Stanfordovy univerzity vytvořili umělou synapsi

29. 4. 2019 | Stanford University | www.stanford.edu

Simultánní učení a ukládání velkého množství informací do paměti s využitím malého množství energie je jednou z mnoha fascinujících schopností lidského mozku, která podnítila vznik speciálního oboru, jež se zabývá vývojem neuromorfních počítačů. Výzkumníci Stanfordovy univerzity již v minulosti vyvinuli ve spolupráci s kolegy ze Sandia National Laboratories jednu část tohoto počítače – zařízení fungující na principu umělé synapse, které napodobuje komunikaci neuronů v mozku.

V aktuálním vydání časopisu Science nyní tým popisuje svou studii prototypu obsahujícího sadu devíti kusů těchto zařízení, jehož testy předčily veškerá očekávání ve smyslu rychlosti zpracování, energetické účinnosti, reprodukovatelnosti a odolnosti. Cílem výzkumu je zkombinovat umělou synapsi s moderní elektronikou a podpořit systémy učení umělé inteligence na malých přenosných zařízeních.

Umělá synapse

Umělá synapse připomíná baterii, na rozdíl od ní je však upravena tak, aby výzkumníci mohli ovládat tok elektrického proudu mezi oběma konci synapse. Tento tok elektrického proudu napodobuje způsob učení lidského mozku. Jedná se o velmi účinný návrh, protože zpracování a ukládání informací probíhá najednou – na rozdíl od tradičních počítačů, kde dochází nejprve ke zpracování informací a následně k jejich přesunutí na úložiště.

Celý článek na Stanford University

Image Credit: Armantas Melianas a Scott Keene

-jk-