časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výzkumníci se posunuli o krok blíže masové výrobě perovskitových článků

22. 6. 2018 | NYU Tandon School of Engineering | engineering.nyu.edu

Mezinárodnímu týmu univerzitních výzkumníků se podařilo překonat důležitý milník při výrobě perovskitových solárních článků – zdatných konkurentů solárních článků na bázi křemíku.

Tyto krystalové struktury jsou prakticky ideálním materiálem pro solární články, jelikož absorbují téměř kompletní vlnovou délku světla. Perovskitové fotovoltaické články se již běžně vyrábí v menším měřítku, ale nedávné úspěšné pokusy o navýšení jejich účinnosti zažehly snahu o jejich masové nasazení jako nízkonákladové alternativy ke klasickým solárním článkům.

Perovskitový fotovoltaický článek

Výzkumníci nyní předvedli novou škálovatelnou metodu aplikace důležitých komponent perovskitových solárních článků a podařilo se jim tak vyřešit jednu z překážek brnících jejich širšímu nasazení. Tajemství je v aplikaci elektronové přenosové vrstvy (ETL) na perovskitový fotovoltaický článek metodou nanášení rozprašováním, která poskytuje přenosové vrstvě výjimečnou vodivost a silnou vazbu na perovskitovou vrstvu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny na webu časopisu Nanoscale.

Celý článek na NYU Tandon School of Engineering

Image Credit: NYU Tandon School of Engineering

-jk-