časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Využití bakterie při 3D tisku

27. 3. 2017 | 3ders | www.3ders.org

Výzkumníci z Technické univerzity Delft zkombinovali technologii 3D tisku s bakterií a vytvořili speciální materiál, který se nápadně podobá grafenu.

Tajemstvím nové technologie je bakterie - konkrétně 3D tištěná bakterie. Jak výzkumníci zjistili, bakterii lze nanášet v přesných řádách pomocí 3D tisku a proměnit tak oxid grafenu - směs uhlíku, kyslíku a vodíku - na materiál, který se velmi nápadně podobá grafenu.

3D tisk pomocí bakterie

Trik je v tom, že bakterie „redukuje” oxid grafenu extrakcí atomů kyslíku z materiálu při metabolizaci. Tento proces lze provádět také pomocí tepla nebo chemikálií, ale dle slov výzkumníků je bakterie levnější a přátelštější k životnímu prostředí.

Výzkumníci upravili obyčejnou desktopovou 3D tiskárnu, se kterou vytiskli bakterii na povrch materiálu v přesných řadách o šířce 1 milimetr. Výzkumníci ke svému pokusu použili speciální směs bakterie E. coli a gelu vyrobeného z řasy. Poté tuto směs natiskli na plát s obsahem vápenatých iontů, které zapříčinily ztuhnutí gelu při kontaktu s materiálem. Tento proces rovněž zaručuje, že bakterie zůstane přesně tam, kde je to potřeba.

Celý článek na 3ders

Image Credit: Delft University of Technology

-jk-