časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vytvoříme v budoucnu laser schopný kontaktovat mimozemské civilizace?

5. 11. 2018 | MIT | www.mit.edu

Nová studie výzkumníků MIT si pohrává s myšlenkou, že dnešní existující laserová technologie by mohla být teoreticky uzpůsobena do podoby světelného signálu, který by byl schopen dosáhnout vzdálenosti až 20 000 světelných let a upozornit tak na naši přítomnost případné mimozemské civilizace.

Výsledky výzkumu, který by zveřejněn v časopise The Astrophysical Journal, popisují teoretický model 1-2 MW laseru, jež by mohl po zaostření skrz obrovský 30-45 m teleskop a namíření do vesmíru vytvořit paprsek infračerveného záření, který by svou intenzitou překonal sluneční energii.

Laser pro kontakt s mimozemskými civilizacemi

Takto vytvořený signál by mohl být zaznamenán mimozemskými astronomy, kteří by prováděli zběžné mapování naší části Mléčné dráhy – obzvláště pokud tito astronomové žijí v blízkém systému, jako je například Proxima Centauri (nejbližší hvězda od Země) nebo TRAPPIST-1, která je vzdálena asi 40 světelných let, a kterou obíhá 7 exoplanet, z nichž 3 planety jsou teoreticky obyvatelné. Studie navrhuje, že světelný signál vyslaný laserem by šlo použít k zaslání zprávy ve formě pulzů, jež se podobají Morseovu kódu.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-