časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výstavba 7. bloku JE Tchien-wan s reaktorem VVER-1200 začne už letos

22. 1. 2020 | Rosatom | www.rosatom.cz

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom 20. ledna 2020 uvedla, že výstavbu 7. bloku čínské jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) zahájí koncem letošního roku, tedy v předstihu oproti harmonogramu. Jaderný ostrov třetího bloku této elektrárny byl ve stejný den předán zákazníkovi k trvalému provozu.

Generální ředitel Rosatomu, Alexej Lichačov, s předsedou čínského úřadu pro atomovou energii CAEA, Čangem Kche-ťienem, navštívil staveniště 7. a 8. bloku elektrárny, které budou používat reaktory typu VVER-1200 generace III+. V současnosti je lokalita v zásadě připravena k zahájení prací. Obě strany uvedly, že doufají v to, že se první beton podaří do základů 7. bloku nalít už v prosinci 2020, což je o 5 měsíců dříve oproti původnímu plánu.

Čínská jaderná elektrárna Tchien-wan, kde jsou v současnosti provozovány 4 bloky typu VVER-1000
Obr.: Čínská jaderná elektrárna Tchien-wan, kde jsou v současnosti provozovány 4 bloky typu VVER-1000

Pracovní návštěva Alexeje Lichačova mířila i do části elektrárny Tchien-wan, která je již v provozu. Společně s Čangem Kche-ťienem se zúčastnil slavnostního podepisování protokolu o předání jaderného ostrova 3. bloku zákazníkovi. Z ruské strany dokument podepsal Alexej Bannik, viceprezident společnosti IK ASE (Inženýringová divize Rosatomu), a z čínské Čang I, náměstek generálního ředitele Jiangsu Nuclear Power Corporation.

Bloky 3 a 4 s reaktory VVER-1000 byly uvedeny do komerčního provozu v rekordně krátké době, a podařilo se tak předstihnout harmonogramy obou staveb. V současnosti všechny čtyři stávající bloky elektrárny stabilně vyrábějí elektřinu při nominálním výkonu. „Elektrárna Tchien-wan je jasným příkladem vysoké kvality odborníků ruského a čínského jaderného průmyslu a velmi dobře ukazuje synergii profesionálního i osobního vkladu každého pracovníka,“ řekl Lichačov.

Do projektu byly zapojeny i české firmy. Například firmy Armatury Group, Modřany Power a MSA dodaly své armatury, Kabelovna Kabex dodala LOCA-kabely, Sigma Group čerpací techniku, Vítkovice vysokotlaké ohříváky a parogenerátory a ZPA Pečky servopohony. Díky Rosatomu a díky tomu, že české firmy mají s dodávkami pro bloky typu VVER rozsáhlé zkušenosti z řady zemí světa, se jim podařilo uspět i ve výběrových řízeních na dodávky pro čínský jaderný průmysl. Tento trh je přitom značně specifický a v poslední době má spíše tendenci naopak expandovat do zahraničí.

Jaderná elektrárna Tchien-wan je největším projektem rusko-čínské spolupráce v oblasti mírového využívání jaderné energie. V současnosti zde pracují čtyři bloky typu VVER-1000, které postavily společně ruské a čínské firmy. Nejstarší dvojice bloků byla uvedena do garančního provozu v roce 2007 a druhé dva bloky v roce 2018.

Tiskové materiály Essential Communication