časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vysoká přesnost a tuhost: Kluzné pouzdro drylin pro hřídelová vedení

9. 9. 2021 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Pouzdra vyrobená z vysoce výkonného polymeru iglidur W360 zajišťují přesný a plynulý pohyb

 

Vysoce přesný pohyb po hřídeli – to zajišťuje nová série kluzných pouzder W360CM, kterou vyvinuta německá firma igus. Tu na českém trhu výhradně zastupuje litoměřický HENNLICH. Polymerová pouzdra se skládají z hliníkového domku a tenké vložky, která zajišťuje plynulý a tichý pohyb kombinovaný s vysokou tuhostí. Ložisko nemá téměř žádnou vůli a díky použití vysoce výkonného polymeru iglidur W360 ho není potřeba mazat. Rozměry nové řady odpovídají kovovým kuličkovým objímkám, takže je lze snadno nahradit jedna ku jedné.

Lineární vedení se používá všude tam, kde je potřeba přesunout zboží nebo předměty z bodu A do bodu B nebo pro nastavení polohy strojů nebo zařízení. „Přesnost často hraje pro uživatele důležitou roli, například u mikroskopů nebo u příslušenství rentgenů. Proto firma igus, která je specialistou na chytré plasty, vyvinula lineární kluzná pouzdra série W360CM. Ta zajišťují vysokou přesnost a tuhost hřídelového vedení drylin R,“ říká Tomáš Vlk, produktový manažer firmy HENNLICH pro kluzná pouzdra igus.

Trvanlivé kluzné vložky ložisek mají tenké stěny ale vysokou pevnost. Jsou vyráběny pomocí vstřikování z vysoce výkonného polymeru iglidur W360. „Použitá metoda vstřikování je cenově velmi efektivní,“ upozorňuje Tomáš Vlk. Materiál umožňuje velmi tichý a plynulý chod. Rozsah provozních teplot je od 0 až do 50°C. Tenká stěna a vysoká pevnost materiálu snižují pružnost materiálu, čímž je zajištěna malá vůle v provozním bodě pouzdra. Nová pouzdra, stejně jako všechna ostatní kluzná pouzdra firmy igus není potřeba mazat. Jsou bezúdržbová a neulpívají tak na nich nečistoty.

Pouzdra vyrobená z vysoce výkonného polymeru iglidur W360 zajišťují vysokou přesnost a tuhost při pohybu na hřídelích.
Pouzdra vyrobená z vysoce výkonného polymeru iglidur W360 zajišťují vysokou přesnost a tuhost při pohybu na hřídelích


Nová polymerová ložiska přesvědčila v testu

Pouzdra W360CM lze snadno namontovat do všech ložiskových domků drylin i do všech standardních domků pro lineární kuličková ložiska. To znamená, že řešení s kuličkami lze převést na bezúdržbovou variantu jedna ku jedné. „Konstrukce je velmi jednoduchá. Vložky jsou vtlačeny do pouzdra dokud předepjatá pojistka nezapadne do drážky. Jsou tak zajištěny proti posunutí i při vysokých zatíženích a teplotách,“ dodává Tomáš Vlk. Nová řada drylin R přesvědčila i během testů v laboratořích igus, kdy při testování vůle a přesnosti podávala mnohem lepší výkon než potažená lineární ložiska.

Tiskové materiály HENNLICH