časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vstřícný asistent Care-O-bot 4

28. 5. 2015 | Fraunhofer IPA | www.ipa.fraunhofer.de

Care-O-bot® je vizí robotického asistenta, jehož úkolem je aktivní podpora lidí v domácnosti. Čtvrtá generace této úspěšné série je svižnější a kompaktnější než její předchůdci a nabízí odlišné způsoby interakce. Vyniká též díky použití konstrukčních principů, které snižují výrobní cenu. Ke zlepšení pohyblivosti Car-O-bota 4 přispívají patentované kulové spoje kolem čepů na krku a bocích. Rozšiřují pohybové možnosti robota a umožňují otáčení hlavou a torzem v rozsahu 360 stupňů.

Asistivní technologieRobota lze osadit jedním či dvěma rameny nebo jej ponechat bez vybavení. Patentované kulové spoje na krku a bocích robota jsou doplňkovým sortimentem. Má-li robot sloužit k podávání drinků, lze jednu ruku nahradit podnosem. Mobilní základní plošinu můžete také použít jako vozík k servírování. Plošinu robota lze nastavit dle individuálních požadavků a využít ji např. jako mobilní infocentrum v muzeu, v samoobslužných obchodech a letištích, k vyzvednutí a dopravě v domácnosti a kancelářích, k bezpečnostním účelům nebo jako robota průvodce v muzeích. Care-O-bot je bezpečným a zručným pomocníkem člověka v každé situaci.

Výzkumy prokázaly, že sociální chování hraje při interakci se servisním robotem zásadní roli. Stejně jako tomu bylo u předchozích generací, předlohou k vytvoření optimálních operačních režimů se staly modely sociálních rolí. Díky displeji integrovanému na hlavě robota, který vyhodnocuje stávající situaci, je Care-O-bot schopen zobrazit různé nálady. Zatímco koncept Care-O-bot 3 byl distingovaný, opatrný sluha, jeho následovník je galantní, přátelský a příjemný jako gentleman.

Původní článek na Fraunhofer IPA

Image credit Fraunhofer IPA

-jk-