časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vision-In-Package - nejmenší kamera přinese revoluci do světa senzorů

25. 5. 2015 | Center for Electronics and Microtechnology | www.csem.ch

Švýcarští vědci na CSEM v Neuchatelu vyvinuli dosud nejmenší kompletní systém pro strojové vidění na jednom čipu a nazvali jej Vision-In-Package (VIP). S celou řadou možností využití včetně rozpoznání značky, robotické chirurgie, asistence při řízení nebo domácí bezpečnostní optiky. Optika, procesor a bezdrátový vysílač jsou sdruženy do jediné integrované součástky. Kamera, třikrát menší než nejmodernější optické snímače a osmkrát menší než ty, které se v současné době používají v motorových vozidlech pro asistované řízení – mají méně než jeden krychlový centimetr v celkovém objemu a nejsou plochou o mnoho větší než 10 eurocentová mince.

Mikrokamera vision-in-packageAby se takto výrazně mohla snížit velikost celého systému, obrátili se výzkumníci pro inspiraci k technologiím z oblasti solární energie. Na principu solárního koncentrátoru, který usměrňuje a vede sětelné paprsky, využili vědci tuto technologii nezobrazovací optiky a vytvořili na jejím základě systém přenosu obrazu, který lze využít i v extrémně stísněných podmínkách; dokonce i v přímém kontaktu s objektem.

Optická součást, která je napojena na mikrokontroler vybavený vysílačem Bluetooth, je autonomní a univerzální. Měří pouze 16,5 x 16,5 mm a pouhé 3 mm na výšku. Samostatný systém může komunikovat s dalšími prvky pomocí různých nástaveb a lze jej díky vývojářskému kitu integrovat do stávajících aplikací.

Systém Vision-in-Package je výsledkem mnohaletého výzkumu a budování know-how v několika oblastech. Představen byl na veletrhu Sensor and test v Norimberku v květnu 2015 a na trh bude uveden před koncem roku 2015. Bude plně integrovatelný do stávajících systémů, stejně jako se bude moci stát základem pro nové aplikace, kde to předtím nebylo možné.

Více o kameře ZDE

Tiskové materiály CSEM