časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Virtuální síť elektráren vytvoří unifikovaný zdroj elektrické energie

1. 7. 2016 | MIT technology Review | www.technologyreview.com

Speciální software určený k propojení solárních panelů a baterií vytváří jednotný, flexibilní zdroj, jehož funkce mohou být použity k zásobování rozvodné sítě.

Newyorská firma Consolidated Edison (ConEd) spustila pilotní program s cílem spojit desítky malých solárních elektráren do jedné velké elektrárny kontrolované speciálním softwarem a vytvořit tak kontrolovaný a spolehlivý zdroj elektrické energie.  Firma spolupracuje s výrobcem solárních panelů SunPower a společností Sunverge, která se zabývá skladováním energie. Snahou společností je vytvořit virtuální elektrárnu - síť distribuovaných aktiv jako jednotný zdroj rozvodné sítě.

Virtuální síť solárních elektráren

Projekt bude zahrnovat 300 domácností s kombinovanou kapacitou solární energie a baterií v hodnotě 1,8 MW, které budou schopny uložit až MWh elektřiny, což postačí k napájení 300 průměrných amerických domácností na 10 hodin.

Tato čísla nejsou moc vysoká, ale program ConEd představuje jeden z nejambicióznějších amerických programů s cílem proměnit nespočet solárních panelů na flexibilní zdroj energie pro rozvodnou síť, který může nahradit elektřinu z elektráren na fosilní paliva, jež jsou běžně využívány jako doplněk někdy ne tak spolehlivé obnovitelné energie. Obyvatelé domácností si pronajmou solární systém firmy ConEd a zaplatí menší příplatek za domácí baterie, které mohou zároveň sloužit jako záložní zdroj v případě výpadku proudu.

Celý článek na MIT technology Review

Image Credit: Adobe Stock

-jk-