časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh MODERNÍ VYTÁPĚNÍ 2018 – moderně topit, chladit i regulovat

22. 1. 2018 | Stojan Černodrinski | Terinvest, spol. s r. o. | www.terinvest.com

Veletrh MODERNÍ VYTÁPĚNÍ 2018 proběhne souběžně s veletrhem DŘEVOSTAVBY 2018 na Výstavišti Praha – Holešovice ve dnech 1. – 4. 2. 2018.

Veletrh Moderní vytápění 2018 je již tradičně zaměřený na nejnovější technologie vytápění krby, kamny, obnovitelnými zdroji energií, propojením a efektivním řízením různých zdrojů, účinným zateplováním budov, ale nejen na to. Stále více vystavujících firem nabízí klasické zdroje v modernizovaném pojetí a alternativní zdroje nahrazující klasiku. Zajímavostí je pak to, že výrobci obou okruhů počítají s tím, že jednotlivé zdroje mohou být kombinovány a vzájemně spřaženy. To je také jedním z hlavních proudů, kterým vytápěcí/chladící technika formuje moderní trendy našeho bydlení v současnosti i blízké budoucnosti. Již od roku 2020 vejdou v platnost přísnější ekologické normy ve stavebnictví. Znamená to, že bude možné stavět budovy pouze s tzv. téměř nulovou spotřebou energie anebo domy pasivní. Kromě obecně známých kladů v dopadu na životní prostředí a úspory energií, toto rozhodnutí znamená i výzvu v mnoha dalších směrech. Například v oblasti výroby spotřebičů na klasická paliva, kde je aktuální otázkou regulace výkonu (spodní hranice) - jinými slovy, jak méně topit, a přitom ještě fungovat.

Roste zájem i o technologie, které dokáží nejenom vytápět, ale v případě potřeby také chladit. Částky vynaložené za topení v zimním a za chlazení v letním období si v posledních letech začínají být velmi podobné. Volba spotřebičů pro téměř nulový či pasivní dům pak už není jen otázkou maximálního výkonu při minimálních nákladech, ale především optimálního výkonu, schopnosti flexibility a kompatibility s ostatními složkami inteligentního domu či bytové jednotky.

Že tomu tak je, potvrzuje i řada atraktivních novinek firem zvučných jmen, zastupujících široké spektrum technologických směrů. Jmenujme alespoň některé z nich: ABX spol. s r.o., Družstevní závody Dražice-strojírna s.r.o. /NIBE ENERGY SYSTEMS CZ, HAAS + SOHN Rukov s.r.o., ALPHATEC comfort systems s.r.o, Jaroslav Cankař a syn ATMOS, KF group s.r.o., THORMA Výroba, NEXWARM. CZ, REHAU, R E G U L U S spol. s r.o., AC HEATING, Viessmann, TOP – EL, TULIKIVI, Stiebel Eltron spol. s r.o., ŠTORC TZB s.r.o., V-systém elektro s.r.o., Solarinvest a mnoho dalších.

Mezi početnými novinkami pak uvidíte například Vitoligno 100-S – kompaktní zplyňovací kotel na kusové dřevo hodící se jak pro monovalentní, tak bivalentní provoz; AquaMaster 90 Inverter - unikátní technická novinka v podobě tepelného čerpadla země-voda s EVI kompresorem a s modulací topného výkonu od 7 do 48 kW; tepelné čerpadlo systému vzduch-voda NIBE F2040-6 pro použití v rodinných domech a menších komerčních budovách (s tepelnou ztrátou 2-6 kW), kde maximálně splňuje požadavky pro vytápění; krbová kamna Pinerolo s masivním pískovcovým, kamenným nebo mastkovým obkladem - moderní dvouplášťová konvekční krbová kamna s vysokou účinností a akumulací do kamene a jednoduchým ovládání přívodu spalovacího vzduchu systémem Easy control; peletová kamna HSP 6 s výměníkem spojující v sobě pocit klasického rodinného krbu a zároveň schopnost vytápět celý dům a plně automatickou regulací teploty s možností ovládání prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu a mnoho dalších.

Veletrh se ponese v duchu aktuálních témat Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace. Kromě poradenství a přednášek k těmto tématům (EkoWATT, Státní fond životního prostředí ČR), si návštěvníci budou moci vybrat i z celé řady dalších, například: Vytápění a větrání budov s téměř nulovou spotřebou energie (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT), Možnosti využití fotovoltaiky v bytových domech (Česká fotovoltaická asociace, z. s.) či Individuálně stavěná topidla v tradičním i moderním bydlení (Cech kamnářů ČR) a mnoho dalších.

Nebude chybět ani atraktivní soutěž, výherce získá designově propracovaný zahradní stůl s plně funkčním ohništěm „Patio Flame Madrid“ od společnosti Vanellus Energy s.r.o a mnohé další

Nabídka je vskutku velmi bohatá. Stačí si vybrat. Přijďte, srdečně Vás zveme na tuto jedinečnou událost v roce 2018.

Více informací naleznete na www.modernivytapeni.cz