časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědcům se podařilo vyvinout hydrogel podporující tvorbu živých tkání

21. 8. 2019 | UCLA | www.ucla.edu

Bioinženýři a dentisti z Fakulty stomatologie při UCLA vyvinuli nový hydrogel, jenž se vyznačuje vyšší porézností a účinností při regeneraci poškozených tkání ve srovnání s aktuálně dostupnými hydrogely.

Z testování na laboratorních myší je patrné, že nový hydrogel po vstříknutí podporuje migraci přirozených kmenových buněk a efektivnější léčbu kostí. Současné experimentální aplikace využívající hydrogely a kmenové buňky vstřikované do těla či drahé biologické přípravky mohou mít nepříjemné vedlejší účinky.

Hydrogel

Hydrogely a biomateriály tvoří 3D síť polymerních řetězců. Díky schopnosti této sítě absorbovat vodu a její strukturální rysy živou tkání, je lze využít k přenosu buněk do porušených oblastí k regeneraci ztracené tkáně. Nedostatečná velikost pórů hydrogelů však limituje životnost transplantovaných buněk, jejich rozšiřování a tvorbu nových tkání, což z nich nedělá zrovna vhodné kandidáty pro regeneraci tkání. Jedním z materiálů, který by mohl tuto situaci změnit, jsou jílové minerály, které dle prvních výzkumů nevykazují žádné negativní účinky. Naopak se ukazuje, že jsou biokompatibilní a navíc snadno dostupné.

Celý článek na UCLA

Image Credit: UCLA

-jk-