časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědcům se podařilo proměnit grafen v supravodič

9. 9. 2015 | ExtremeTech | www.extremetech.com

Vědci z Kanady a Evropy publikovali výsledky svého výzkumu a dokázali, že když využijí lithium k „ozdobení“ vzorků grafenu, změní se chování elektronů procházejících skrze uhlík a změní nejpevnější známý materiál na supravodič.

To je vlastnost, kterou jako první předpověděl superpočítač a která byla nyní potvrzena skutečným experimentem. Jedná se o zásadní průlom, který by mohl být počátkem nového věku elektroniky vyráběné z grafenu, i když tato konkrétní cesta je ještě hodně dlouhá.

Vědci vytvořili supravodič z grafenu

Jednou z důležitých vlastností grafenu je velmi nízký elektrický odpor, ale když tuto vlastnost porovnáme se supravodičem, stíněný drát vyrobený z grafenu působí stejně jako dřevěný špalek. Supravodiče jsou vybíravá díla techniky, jejichž funkce je závislá na jedné schopnosti: 100 % elektrické energie, která je do supravodiče přivedena na jednom konci, musí také na druhém konci supravodič opustit.

Při modifikaci grafenu jsou stále použity velmi nízké teploty. Proces „dekorace“, při kterém jsou ke grafenu připojeny atomy lithia, probíhá při -265.15 °C. A přechodná teplota pro supravodivý grafen je ještě nižší: -267.25 °C. Znamená to, že i když grafen takto získal skutečně obdivuhodné elektrické vlastnosti, nevyřešil naše technologické problémy. Se supravodiči se to má tak, že ke správné funkci vyžadují velmi nízké teploty. Nemůžeme tak např. jednoduše vyrobit velké množství supravodičů pro energetickou síť nebo elektrárny.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: Wikipedie

-jk-