časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci zkombinovali světlo a hmotu a vytvořili částice s novými vlastnostmi

5. 7. 2019 | University of Chicago | www.uchicago.edu

Každý typ atomu ve vesmíru má svou jedinečnou definující charakteristiku: Absorbuje nebo vyzařuje energii odpovídající dovoleným kruhovým drahám svých elektronů. Tato charakteristika umožňuje vědcům atom identifikovat, ať už se nachází kdekoliv. Atom vodíku ve vesmíru absorbuje světlo na stejné úrovni energie jako atom vodíku na Zemi.

Přesto, že se fyzikové naučili ovládat tuto charakteristiku pomocí elektrických a magnetických polí, množství vlastností, které ji tvoří, je obvykle neměnné. Toto paradigma se snaží změnit výzkumníci z Chicagské univerzity. Při provádění testů v rámci aktuálního výzkumu použili laser k rozechvění elektronů a vytvoření kopií těchto vlastností na nových úrovních energie, což umožňuje vytváření hybridních částic tvořených z části atomem a z části světlem.

Částice s novými vlastnostmi

Výsledky těchto zjištění doplňují obsáhlejší výzkum vědců z laboratoře docenta Jonathana Simona při Chicagské univerzitě, kteří usilují o zboření zdí mezi hmotou a světlem za účelem zkoumání jejich základních vlastností. Kromě nových poznatků o chování materiálů na kvantové úrovni může výzkum jednoho dne pomoci vytvořit výkonnější počítače nebo prakticky „nenapadnutelnou“ kvantovou komunikaci.

Celý článek na University of Chicago

Image Credit: Shutterstock

-jk-