časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci vyvinuli ultratenkou formu elektronické kůže

22. 4. 2016 | University of Tokyo: School of Engineering | www.t.u-tokyo.ac.jp/soee

Výzkumníci z Tokijské univerzity vyvinuli supertenkou a supeflexibilní ochrannou vrstvu a demonstrovali její použití vytvořením OLED displeje, který je stabilní na běžném vzduchu. Tato technologie v budoucnu umožní vytvoření tzv. elektronické kůže (e-skin), tedy displejů přímo na kůži, které mohou být využity k měření hladiny kyslíku v krvi, sledování tepové frekvence sportovců a mnohé další aplikace.

Laboratoře po celém světě se již dlouho snaží integrovat elektronická zařízení do lidského těla a zlepšit nebo obnovit funkce lidského těla. Obzvláště nositelná elektronika musí být tenká a flexibilní, aby se minimalizovalo její působení na různých částech lidského těla.  Nicméně většina dosud vyvinutých zařízení vyžaduje podkladovou vrstvu z plastu nebo skla o tloušťce v řádech mm a jejich flexibilita je tím omezena, zatímco supertenká organická zařízení, jejichž tloušťka se počítá v řádech mikrometrů, nejsou stabilní na běžném vzduchu.

Elektronická kůže (e-skin)

Výzkumníci z Tokijské univerzity vyvinuli vysoce odolný ochranný film o tloušťce méně než 2 mikrometry, díky které byli schopni vyprodukovat supertenké, superflexibilní a vysoce výkonné elektronické displeje a ostatní zařízení. Ochranná vrstva vznikla spojením vrstev anorganického (Silicon Oxynitrite) a organického (Parylene) materiálu. Ochranná vrstva brání působení kyslíku a vodních par vznikajících ve vzduchu a prodlužuje tím životnost zařízení z několika málo hodin na několik dní. Tým výzkumníků dokázal k supertenkému podkladu připojit transparentní ITO elektrody, aniž by přitom podklad poškodili, čímž úspěšně vytvořili elektronický displej.

Celý článek na University of Tokyo: School of Engineering

Image Credit: Someya Laboratory

-jk-