časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci vyvinuli komplexní biologický počítač

31. 7. 2017 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Společná snaha výzkumníků z Arizona State University a Harvard’s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering vyústila ve vytvoření biologického počítače, který funguje uvnitř živoucích bakteriálních buněk a kontroluje jejich funkce. Nový biologický počítač se skládá z nukleové kyseliny (RNA) a přežívá v bakterii E. coli. Reaguje na několik příkazů, což z něj činí nejkomplexnější biologický počítač dneška.

Vyvinuli jsme způsob kontroly chování buněk,” uvedl Alexander Green, inženýr biologického designu při Arizona State University, který novou technologii vyvinul spolu s kolegy z Harvard’s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering. Funkce samotných buněk není nijak omezena, dále replikují a vnímají změny v okolním prostředí, „ale obsahují rovněž vrstvu výpočetního aparátu, kterou jsme jim nastavili k syntetizaci,” uvedl rovněž Green.

Biologický počítač

Biologický okruh funguje na stejném principu jako digitální: Přijímá informace a na jejich základě činí logická rozhodnutí. K tomu využívá jednoduché příkazy A, NEBO a NE. Místo vstupních a výstupních informací ve formě napěťových signálů však buňky činí rozhodnutí na základě přítomnosti nebo absence konkrétních chemikálií a bílkovin.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Alexander Green

-jk-