časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci vytvořili průhledný stříbrný film, který lze využít nejen při výrobě ohebných displejů

22. 3. 2017 | University of Michigan | ns.umich.edu

Výzkumníkům z Michiganské univerzity se podařilo vytvořit velmi tenkou a hladkou vrstvu stříbra. Tento objev může změnit způsob, jakým se vyrábí dotykové a ohebné displeje.

Výzkumníci z Michiganské univerzity zkombinovali stříbro s hliníkem a zjistili, že lze vytvořit výjimečně tenkou a hladkou vrstvu stříbra bez známek zakalení. Vrstvu poté opatřili antireflexní úpravou a docílili 92,4 procentní průhlednosti.

Průhledné stříbro

Tým výzkumníků úspěšně předvedl, že stříbrná vrstva dokáže vést světlo až desetkrát účinněji v porovnání s ostatními kovy. Díky této vlastnosti může být materiál využit pro rychlejší výpočty. Výzkumníci navrstvili stříbrné filmy na hyperčočky, které mohou být použity k vytváření kompaktních vzorců o zlomku velikosti, kterých je možno dosáhnout pomocí dnešních metod, např. na křemíkové čipy.

Přidáním přibližně šesti procent hliníku vytvořili výzkumníci film o tloušťce sedm nanometrů. Následně materiál nechali po dobu několika měsíců na vzduchu a ke svému překvapení zjistili, že si zachoval vodivé vlastnosti a průhlednost.

Celý článek na University of Michigan

Image Credit: Joseph Xu/Michigan Engineering

-jk-