časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci použili jednoduchou metodu k výrobě průhledných elektronických obvodů

22. 8. 2016 | KAUST | discovery.kaust.edu.sa

Výkonné elektronické obvody vyrobené z transparentních materiálů mohou být použity např. k výrobě průhledných displejů na čelním skle automobilů, transparentních televizí a chytrých oken. Výzkumníci z univerzity KAUST našli způsob, jak vyrobit transparentní tranzistory a další součástky elektronických obvodů, a to pomocí levných a běžně dostupných materiálů a jednoduché techniky zpracování.

Oxid indito-ciničitý (ITO) je momentálně ten nejlepší materiál pro výrobu elektroniky, protože kombinuje optickou transparentnost s elektrickou vodivostí. Najde využití od displejů chytrých telefonů po solární panely. Poptávka po indiu je však vysoká, protože zařízení takto vyrobená jsou stále více oblíbená a s tím také stoupá cena india.

Transparentní elektronika

Jedním z nejslibnějších materiálů, které by mohly ITO nahradit, je hliníkem dopovaný oxid zinečnatý (AZO).

Tým výzkumníků použil velmi přesnou technologii zvanou nanášení po atomových vrstvách, což je proces, ve kterém je obvod vybudován nanášením jednotlivých atomových vrstev na sebe. Do transparentního substrátu jsou přidávány těkavé páry hliníku a zinku ve formě trimethylaluminiua a dietylzinku. Tyto poté přilnou k povrchu a reagují na místě, kde vytváří AZO.

Celá zpráva na KAUST

Image Credit: KAUST

-jk-