časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci objevili anorganický materiál s výjimečnou tepelnou vodivostí

16. 7. 2021 | University of Liverpool | www.liverpool.ac.uk

Mezinárodní tým pod vedením výzkumníků z University of Liverpool objevil nový anorganický materiál s dosud nejnižší změřenou tepelnou vodivostí. Tento objev otevírá dveře vývoji nových termoelektrických materiálů, které budou nezbytné pro udržitelnou společnost.

Objev, jehož závěry byly zveřejněny v časopise Science, představuje průlom na poli ovládání proudění tepla na atomové úrovni a současně nabízí fundamentální nové poznatky v oblasti řízení energie. Výzkum urychlí vývoj nových materiálů pro přeměnu odpadního tepla na energii a efektivní využití paliva.

Anorganický materiál

Vědecký tým navrhnul a syntetizoval nový materiál způsobem, který kombinuje dvě odlišná uspořádání atomů, které zpomalují rychlost procházení tepla pevným materiálem. Identifikace mechanismů zodpovědných za omezení přenosu tepla proběhla pomocí měření a vytvoření modelů tepelné vodivosti dvou odlišných struktur, z nichž každá obsahovala požadované uspořádání. Pokud uvážíme tepelnou vodivost oceli jako 1, pak titan má hodnotu 0,1, voda a stavební cihla 0,01, vzduch 0,0005 a nový materiál se může pochlubit hodnotou 0,001.

Celý článek na University of Liverpool

Image Credit: University of Liverpool

-jk-