časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Vědci dosáhli stabilní kvantové teleportace

30. 12. 2020 | Fermilab | www.fnal.gov

Funkční kvantový internet neboli síť využívající přenos informací v podobě qubitů na větší vzdálenosti prostřednictvím kvantového provázání může zásadním způsobem proměnit budoucnost systémů ukládání dat a provádění výpočtů.

Tento měsíc se vědcům z národní laboratoře Fermilab amerického ministerstva energetiky, která se specializuje na fyziku částic s vysokou energií, podařilo ve spolupráci s kolegy z několika dalších univerzit podniknout významný krok směrem k realizaci této myšlenky.

Kvantová teleportace

Výzkumníci dosáhli první stabilní teleportace qubitů fotonů na dálku (přesněji prostřednictvím 44 km dlouhého vlákna) s přesností nad 90 %. Přenos qubitů proběhl pomocí kombinace sítě s optickými vlákny, nejmodernějších jednofotonových detektorů a dalšího standardního vybavení. „Výsledky testů jsou velmi povzbuzující,“ uvedl Panagiotis Spentzouris, vedoucí programu kvantové vědy při laboratoři Fermilab a jeden z autorů studie. „Jedná se o zásadní průlom na cestě k vytvoření technologie, která zcela zásadním způsobem promění řízení globální komunikace.“

Celý článek na Fermilab

Image Credit: Fermilab

-jk-